Изложби

SEPIA на художника Димитър Генчев е поредната изложба на Sarieva/Gallery в пространството на DOT Sofia

Изложбата ще продължи в Sarieva/Gallery в DOT Sofia до 12 май.

SEPIA на художника Димитър Генчев е поредната изложба на Sarieva/Gallery в пространството на DOT Sofia

На 4 април от 18:00 ч. изложбата на художника Димитър Генчев – Sepia ще бъде открита от Sarieva/Gallery в DOT Sofia. Това е четвъртата изложба на Sarieva/Gallery в новооткритото пространство. В основата на колаборацията между двете организации е представянето на установени и развиващи се български художници и утвърждаването на колекционерска среда.

Роден в Пловдив, Димитър Генчев завършва Националната художествена академия в София, Утрехтското училище по изкуствата (HKU). Учил е още в Rijksakademie в Амстердам и Ecole des Arts Decoratifs в Страсбург, Франция. Негови произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби в Музея за съвременно изкуство De Domijnen, Ситард; Credo Bonum, София; Morsbroich Museum, Леверкузен; Кралският дворец в Амстердам; Cloud Seven, Брюксел; Софийска градска художествена галерия и др. Това е втората му самостоятелна изложба със Sarieva/Gallery, като е представян в други групови изложби и инициативи на галерията регулярно през последните години. Генчев е носител на стипендия от фондация „Фонд Мондриан”; награди за живопис: Наградата на Buning Brongers в Холандия; Национална награда на Allianz България; награда от Националния конкурс за живопис и скулптура за млад български художник и наградата „Гауденц Б. Руф“.

Живописните платна на Димитър Генчев са нови и не са показвани досега. Подготвени са през последната година, а цялата изложба взима заглавието Sepia на една от картините в нея.

„Когато правиш произведения специално за дадена изложба, между тях, разбира се, има връзка. Може би това, което най-силно обединява всички картини в Sepia бих нарекъл „светлината по гънките на материята.“ – казва Димитър Генчев.

В текста за експозицията Десислава Милева допълва: „Светлината е основополагаща в работата на Димитър Генчев. Тя е ритъм, импулс, миг на влюбване. Генчев не само рисува светлината. Той я създава в платното, умело вграждайки матови, лъскави или прозиращи елементи в диалог с източниците на осветление. Тази игра на външна и вътрешна светлина, така характерна за автора, допълва усещането за непрекъснато движение и за съществуването в двуизмерната повърхност на платното на още едно трето измерение.“  

Самият Димитър Генчев споделя, че вероятно афинитетът към материите и текстурите идва от някогашното му желание да бъде скулптор. Всъщност художникът изобразява онова, което вижда в света, но някак без да го копира. В настоящата изложба негов обект на наблюдение е природата или едно съвсем обикновено листо.

„Смятам, че художникът е някакъв вид наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш“, разказва още Димитър Генчев.

Работата му съчетава хиперреализъм с абстракция и тази характерна двойственост на произведенията му е кодирана и в самото заглавие на настоящата изложба, което на български език означава едновременно цвят и вид мекотело. Основният творчески стремеж на Димитър Генчев е свързан силно с живописния експеримент.

„Димитър Генчев е художник алхимик. Един от онези, които търсят в изкуството безкрайните възможности за трансформация на материята и мистериите на нейното зараждане. Трансформация, която бележи със специфична динамика всяка една от творбите представени в новата самостоятелна изложба на художника - Sepia. Реализирана в колаборация със Sarieva/Gallery, тя се фокусира върху една все още малко позната посока на визуални търсения и експерименти на автора.

В работите, създадени през последната година, Димитър Генчев комбинира абстрактни и фигуративни елементи, изследвайки докъде може да стигне разпадът и преливането на формите в едни безкрайни пространства, безтегловни, поглъщащи и ефимерни. Пространства, които не обещават нищо, не разказват нищо и с това носят в себе си едно безмерно и така необходимо спокойствие в свят изтъкан от дисонанса на шумни наративи. Пространства, в които окото не търси да реконструира смисъл, история, граници, а да потъне все по-надълбоко.“ – пише Десислава Милева.

Изложбата ще продължи в Sareiva/Gallery в DOT Sofia до 12 май.

 

.......................

Sepia

Самостоятелна изложба на Димитър Генчев

04 април - 12 май 2024

Откриване: 4 април, четвъртък, 18:00 – 20:00, в присъствието на художника

Sarieva @ DOT Sofia, ул. „Братя Миладинови“ 46, Женски пазар, София, България

Работно време:
сряда – събота, 14:30 – 19:00
неделя, 13:00 – 16:00

За повече информация следете сайта и социалните ни мрежи:

Sarieva/Gallery: www.sarieva.org / Facebook: sarieva.gallery / Instagram: sarieva.gallery / YouTube: SARIEVGALLERY

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
02.04.2024 г. 11:27
Посетено:
176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38842-sepia-na-hudozhnika-dimitar-genchev-e-porednata-izlozhba-na-sarieva-gallery-v-prostranstvoto-na-dot-sofia