Изложби

"У дома" - изложба живопис на Димитър Каратонев

02 – 20 април 2024, Галерия "Париж"

◊ ПОКАНА

Галерия „Париж“
представя

Димитър Каратонев

„У дома“ – изложба живопис

02 – 20 април 2024

 На 2 април 2024 г. от 18.00 ч. Галерия „Париж“ ще представи изложбата „У дома“ създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена художник Димитър Каратонев. Експозицията съдържа над тридесет живописни платна, изпълнени в стила на реализма, показващи едновременно по един класически и модерен начин някои от любимите български села и малки градчета на автора.

Озаглавена е „У дома“, защото тя пресъздава живота, който тече или пък е застинал около различните домове на хората, които са някъде в планинските села на Източните Родопи или пък в рибарските селища около Созопол и Несебър. Но това, което ги обединява е простичкото ежедневие, в което се развява хубавото пране на морския вятър, лодката чака своя рибар, кокошките се въртят около жените на двора, щъркелите са свили своите гнезда по комините и кубетата на селските църквички, а къщите са като едни стари баби, в които са се сгушили толкова много животи.

Картините са хем класически, хем модерни, тъй като не са просто някакви класически пейзажи като картички, а са уловени моменти и отрязъци от време, често показани от различни ракурси. Повечето къщи са стари и разкривени, натежали от своите истории, но именно заради това са и толкова одухотворени, сякаш са заприличали на всичките си стопани живели в тях. Морските улици пък са така устремени към синьото море, че ти се иска да се затичаш към него. Лодките са се напекли от лятното слънце и почти може да се види как бавно се полюшват в морето. Всички тези малки парченца реалност изграждат най-топлото, сигурно и бленувано място наречено дом.

Димитър Каратонев е художник с много лица – на график, живописец, акварелист, като навсякъде се вижда какъв мощен талант има в себе си, защото нито едно направление не му е по-слабо от другите. Лицето му е ясно изградено, почеркът е категоричен и разпознаваем. В цялото му творчество се вижда погледът на наблюдателя, който умее да съзерцава и да вижда невидимото зад видимото. Това показват и картините му – недоразказаните и невидими истории на човешките животи.

  Изложбата може да бъде разгледана до 20 април на живо, както и онлайн - в сайта на галерия „Париж“.

www.gallery-paris.com                                                      Надя Павлова

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
28.03.2024 г. 14:00
Посетено:
263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38824-u-doma-izlozhba-zhivopis-na-dimitar-karatonev