Изложби

"Светоглед" – дебютна изложба на Цветомил Семков

28 март - 21 април 2024, Клуб на фоторепортерите - София

"Светоглед" – дебютна изложба на Цветомил Семков
◊ ПОКАНА
 
"Светоглед" - самостоятелна изложба на Цветомил Семков
 
28.03.2024 - 21.04.2024
София, Клуб на фоторепортера
 
Откриване: 28.03.2024 г., 19:00 ч.
 
Случвало ли ви се е, когато четете даден текст съзнанието ви да започне да рисува картини и образи, предизвикани от думите?
 
Изложбата “Светоглед” прави това строго индивидуално преживяване споделено за всеки, който я посети.
 
Цветомил Семков се заема с изключително деликатната задача да представи своя “Светоглед” през поезията и картините, които тя рисува в ума му. Той отделя месеци, в които прочита стотици стихотворения и поеми. След дълъг процес на подбор той стига до едва няколко творби, които споделя с публиката. Всяка една от тях отразява важна за него тема, която е градивен елемент за начина, по който автора гледа към света. Цветомил не спира дотук. За всеки стих, с помощта на най-съвременните технологии, той внимателно изгражда образ. В него визуално изражение намират емоциите и чувствата предизвикани от текста.
 
Резултатът е дълбоко лично преживяване, което чрез думите на поета и картините изградени от артиста, ви позволява да погледнете на света по един нов и неочакван начин.
 
„Както всеки ученик, в гимназията ми се налагаше да чета и уча анализи на литературни произведения почти насила. Смятам, че основната причина за това разминаване е липсата на житейски опит. На такава възраст все още не сме си потопили краката дори до колене в изживявания, пък камо ли да плуваме надълбоко редом с мислите на хора, посветили живота си на идеята истински да изразяват вътрешното си “аз” чрез словото.
 
Десет години по-късно и след известно количество натрупана мъдрост в торбата, реших да се гмурна и да опитам да намеря себе си в българската поезия, воден основно от очарованието ми към майсторството да изразиш най-съкровените си мисли в една шепа думи, изпълнени със смисъл. Всяко стихотворение е сякаш една малка вселена, събрана на лист хартия.
 
Целта, която си поставих, беше изключително амбициозна - да видя себе си и своето усещане за света във финалната селекция от изображения и стихотворения. Да се хвана за ръка с умове изразяващи себе си, за да изразя себе си.“
 
 
Аз съм визуален артист, роден и израснал в България. Засилването на любопитството ми към света и приемането му за основен двигател в живота ми бе отправната точка към едно невероятно пътешествие. Чрез неспирното усъвършенстване на мисълта и виждането ни, имаме шанса да достигнем пълния си потенциал и наистина да създадем смисъл в живота си. Вътрешният ми стремеж се корени в пътуването и намирането на проблясъци невероятна красота, спокойствие и ред измежду хаоса, преплетени с мистичност и удивление.
 
Начините, чрез които неспирно преоткривам света, дали екзистенциално, логически или чрез силата на въображението, са науката и изкуството. Вярвам, че те са невероятно сходни проявления на ума, тъй като и двете се коренят в откривателството. Основната разлика е, че едното използва пътя на логиката, докато другото се потапя дълбоко в чувствата и усещанията ни, които определено не следват прав път. Процесът на създаване за мен включва акта на вдишване на външния свят и издишване на моята интерпретация за него. И двете действия са от съществено значение за създаването на наистина лична и авторска работа."
 
Изложбата ще бъде отворена за посещения със следното работно време:
Понеделник - петък, 12:00 - 19:00
Събота - неделя, 11:00 - 18:00
 
Можете да видите фотографската работа на Цветомил на неговия сайт: https://tsvetomilsemkov.com/
 
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на национален фонд “Култура”.
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
26.03.2024 г. 11:20
Етикети:
картинипоезиясамостоятелна изложба
Клуб на фоторепортера
Цветомил Семков
"Светоглед"
Посетено:
220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38809-svetogled-debyutna-izlozhba-na-tsvetomil-semkov