Изложби

“Екология - Диалогия” - изложба на Ваня Андреева, Ейдън Мирвалд и Славена Петкова

Изложбата представя резултатите от второто издание на Резиденция ReBonkers

“Екология - Диалогия” - изложба на Ваня Андреева, Ейдън Мирвалд и Славена Петкова
◊ ИЗЛОЖБАТА
 
"Екология - Диалогия"
 
Изложба, представяща резултатите от второто издание на Резиденция ReBonkers
 
С участието на Ваня Андреева, Ейдън Мирвалд и Славена Петкова 
 
27 март - 14 април 2024
Откриване - 27 март - сряда , 18:30 
Независимо пространство ReBonkers (ул. "Барутен погреб" 4), Варна
 
Докато ReBonkers не работи с публика, в него творят артисти. Вече втора зима, с подкрепата на Национален Фонд "Култура", каним художници, на които отдаваме пространството, за да черпят вдъхновение и създадат нови творби. Наричаме този процес "Резиденция ReBonkers".

Изложбата "Екология - Диалогия" е пътешествие през кръговете на човешката комуникация и връзките, които градим помежду си и със заобикалящия ни свят. Всъщност, значението на думата екология е точно това - наука за дома; изследване на връзките между всички живи организми (вкл. човеци) и физическия свят около тях. 
 
Нашата комуникация със света е станала толкова механична, че рядко вече се замисляме за нейната роля като проводник на живот и смисъл; като неизменна, натурална част от екосистемите на нашата планета. 
 
Като човеци ние имаме неизмеримо много власт над всички останали видове, а ритуалите ни на комуникация, показване на грижа, или липсата им, въздейства пряко на всяка една система която изгражда нашата реалност. 
 
Ваня, Ейдън и Славена изследват тези връзки както индивидуално, така и чрез творчески диалог където форми, цветове и похвати понякога сякаш се сливат в едно, а други пъти си служат като контраст едни на други. Всяка има свое разбиране за това как се практикува екологията в нашето бързо-движещо се, механизирано общество - как я разбираме, къде изпускаме да я забележим и къде ще се изненадаме да я срещнем.
 
Докато ReBonkers не работи с публика, в него творят артисти. Вече втора зима, с подкрепата на Национален Фонд "Култура", каним художници, на които отдаваме пространството, за да черпят вдъхновение и създадат нови творби. Наричаме този процес "Резиденция ReBonkers",  а тази година под нашия покрив твориха Ваня Андреева, Славена Петкова и Ейдън Мирвалд (Германия). За музикалното оформление на екосистемата, която тази изложба създава ще се погрижи музикалният селектор и артист Борис Василев/ reborko
 
За артистите: 
 
Ваня Андреева е визуален артист, работещ в областта на съвременното изкуство. Работите й се фокусират върху социални и културни въпроси, свързани с образа на жената, ролята на думите и тяхната сила, разбиранията за дом и др. В творбите си експериментира с различни медии и техники - рисунка, дигитална графика, колаж, ситопечат - като съчетава тяхната визуална сила с концептуалния си подход.
 
Славена Петкова работи в различни медии, включително фотография, текстилен дизайн и инсталация. Изборът ѝ на медиум се определя от художествената идея. Поддържа гъвкаво използване на медиите, в отговор на разнообразието от социални конфликти, които разглежда. Повечето от проектите ѝ анализират с хумор ежедневни явления и действия, които свързвам с по-широк политически контекст, като тематизира историята и нейното въздействие върху социалните условия, събитията и социалните движения, които се повтарят във времето. Славена си сътрудничи с хора извън света на изкуството, за да отворим диалог и да създадем промени във възприемането на социалните норми.
 
Преди 10 месеца  Ейдън Мирвалд прави крачка напред в артистичното си пътешествие и се мести да живее и работи във Варна. С корени в Хамбург, Германия, работата им се потапя дълбоко в хаоса на градския живот и човешкото състояние, като съчетава абстрактно, сюрреалистично и вдъхновено от графити изкуство. Изкуството на Ейдън е покана да се освободите от нормата и да видите живота като свое платно, като призовава зрителите да оформят своята реалност. Със смесване различни техники и теми, тя ни подтиква да разглеждаме съществуването си като произведение на изкуството, за чието създаване сме отговорни. 
 
...............................
 
--------------
Тазгодишната програма на пространство ReBonkers се реализира с подкрепата на Национален Фонд Култура.
 
 
Автор:
ReBonkers
Публикация:
26.03.2024 г. 12:27
Етикети:
изложбаВарнаКултурно пространство ReBonkers
Славена Петкова
Ейдън Мирвалд
Ваня Андреева
Резиденция ReBonkers
“Екология - Диалогия”
Посетено:
286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38804-ekologiya-dialogiya-izlozhba-na-vanya-andreeva-eydan-mirvald-i-slavena-petkova