Изложби

„Дантела на вековете“ изложба на украинската художничка Дария Альошкина

Творбите на именитата украинска художничка са създадени в традиционната техника „витинанка“

„Дантела на вековете“ изложба на украинската художничка Дария Альошкина

◊ ПОКАНА

„Дантела на вековете“ - изложба на украинската художничка Дария Альошкина

Самостоятелната изложба на Дария Альошкина (Украйна) е част от София хартиен арт фест 2024 и може да бъде разгледана до 25 април 2024 г. в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“, гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза“ №16

 

Съпътстваща програма:

26 март, 15:00

„Витинанка“ – презентация на авторката и нейното творчество и уъркшоп, представящ техниката

17 април, 18:30

„За какво мисли човек“ – литературна презентация (представяне на едноименната книга на украинския писател Васил Габор, изд. Ерго, 2023, от преводачката Павлина Мартинова-Иванова, издателя Мартин Христов и интервю с писателя).

 

Първото събитие от програмата на София хартиен арт фест 2024 е анонс за тазгодишното издание, олицетворявайки мотото „Без граници“. Изложбата „Дантела на вековете“ на украинската художничка Дария Альошкина е важно послание към съвременния свят, което призовава за единство в борбата за мир чрез култура. Проектът се случва благодарение на специалната програма „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, подкрепена от Eвропейска културна фондация и Българския клъстер на EUNIC – Асоциация на националните европейски културни институти. Инициативата е прегърната от организаторите на София хартиен арт фест и е включена в програмата на Биеналето в подкрепа на Украйна и нейното представяне като част от европейската културна съкровищница.

Изложбата „Дантела на вековете“ е необикновен проект на Альошкина, автор с утвърдено име в сферата на украинското съвременно изкуство. Работите са създадени в традиционната техника „витинанка“ и изграждат елегантна и внушителна експозиция на даровитата авторка след нейното участие в изложбата „ДНК Украйна“, която представя Украйна на Венецианското биенале за архитектура през 2023 г. Изяществото на произведенията, изтъкани от символични елементи с проникваща през тях светлина, създават незабравимо емоционално въздействие. Техниката „витинанка“ като изкуство на рязаната хартия отстранява излишните елементи, както в историята с течение на времето остават само знакови събития и периоди. Това разказва и проектът „Дантела на вековете“, неслучайно представен в историческото сърце на София – изложбената зала „Триъгълна кула на Сердика“.

Дванадесетте мащабни пана преминават през историята на Украйна и нейното формиране като народ и държава. В последното десетилетие украинците преоткриват своята култура и национална идентичност, в чиято основа откриваме и бойния им дух. Творческият подход на Дария Альошкина съчетава традиционни принципи със съвременен контекст и композиция. Паната, плуващи в пространството като видения от дълбините на историята, са разпределени в девет теми: Скития, Киевска Рус, Анна Ярославна, Златна орда, Шевици на казашките старшини, Покров Богородичен, На свобода, Модерн и Трипиля.

За този проект Альошкина споделя:

„Женските образи в творчеството ми заемат може би най-важното място, обичам да създавам, измислям и да одухотворявам техните истории. В този проект, който е предимно орнаментален, исках да намеря място и за женските образи. Спрях се на Анна Ярославна, Покров Богородичен и женски силуети от модерната витинанка. Образът на дъщерята на Ярослав Мъдри Анна Ярославна ми е близък и с това, че през 2018 година успях да посетя френското градче Санлис и да усетя атмосферата на града, където е живяла тя. В „Трипиля“ вложих спомени. Като малка нямах много играчки на село – помня керамичните глинени скулптури във формата на стилизирана жена. Формата на тази керамична статуетка е основа на композицията на тази витинанка. Силуетът на жената, която се ражда от водата. Символите и орнаментите са взети от керамиката – дъжд, земя, вода.“

-------------

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на проекта „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, с финансовото партньорство на Eвропейска културна фондация, програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата, програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“ и Културен календар на Столична община за 2024 г.
Партньори на изложбата са Клъстер на EUNIC в България, Институт Лист – Унгарски културен институт София, Полски институт в София, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Италиански културен институт – София, Регионален исторически музей – София.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.03.2024 г. 09:12
Етикети:
представяне на книгаизложбаСофия хартиен арт фест 2024
„Витинанка“
украинско съвременно изкуство
„Дантела на вековете“
Посетено:
223
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38798-dantela-na-vekovete-izlozhba-na-ukrainskata-hudozhnichka-dariya-alyoshkina