Изложби

“Естествено пространство” гостува в Градската художествена галерия - Варна

Проектът е на Асоциация “kunstraumarcade” (“Аркаде”) от Австрия, с участието на австрийски и български художници

“Естествено пространство” гостува в Градската художествена галерия - Варна

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, ще гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори ще бъдат представени в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в България.

“Художествените изображения на природата винаги са заемали централно място в изкуството - описват инициаторите своя подход към темата. - Очарованието ѝ се крие в нейната противоречива двойственост: природата като място на копнеж по едно библейски девствено, райско състояние и в същото време място на опасности и екстремни предизвикателства. Творбите предлагат храна за размисъл и ни канят да преосмислим собственото си отношение към безценните естествени пространства. Да спрем, да възстановим природата като източник на сила и вдъхновение, да я осъзнаем като фундамент на собственото ни съществуване е повелята на днешния ден.”

Темата вдъхновява художниците от асоциация “kunstraumarcade” (“Аркаде”) за няколко изложби през последните години. През 2021 г. централна тема е "Градината" като кътче на копнеж, а през 2022 г. следва изложбата “Природа пространство градина” с участието на австрийски и български художници от “Аркаде” в Българския културен институт “Дом Витгенщайн” във Виена. Продължение на тази изложба е проектът “Естествено пространство”, създаден специално за България, който сега идва във Варна.

Художничката Елена Панайотова - ярък български артист със запомнящи се изяви в областта на рисунката и обекта, участник в изложбата, разказва пред Нина Локмаджиева как се ражда концепцията на “Естествено пространство”:

“В “Аркаде” - една от асоциациите на артисти от Долна Австрия, има и писатели, и музиканти, но основата на организацията са художници. В нея членуват и няколко българки, които живеят в и около Виена. Преди 4 години организирахме една пътуваща изложба там - в малки населени места, съвсем съзнателно, за да може изкуството да е достъпно и за хора, които иначе няма да отидат специално на изложба. Голяма част от тази група имахме преди 2 години изложба в Дом “Витгенщайн” с подобна тема и идеята беше с малко променен състав и с нови работи изложбата да дойде и в България. С помощта на Австрийското посолство успяхме с малка субсидия да се организираме, показахме я в София, Русе, Добрич и сега идваме във Варна. Искам да подчертая, че участниците не са от типа на неделните художници, които рисуват цветя и пейзажи, не - ние интерпретираме природата в най-свободен съвременен вид. Много са разнообразни работите, авторите са различни, което прави изложбата много интересна като един съвременен поглед и третиране на темата - технически и естетически. Една част от артистите са преподаватели, активни художници с по десетина изложби в годината, правят премиери на книги, концерти. Имат си държавна субсидия и регионална субсидия - могат да си позволяват такава организация.

Нарекохме сегашната изложба “Естествено пространство” с мисълта за природно пространство. За моето участие мога да кажа, че още преди 2 години бях направила рисунки с туш -  черно-бели, които наричам “Шушулките”. Намирам тези шушулки по улиците - в Гърция или другаде - това могат да бъдат цветове или плодове на различни растения. Не е много весело заглавието - “Изгорялата градина”, но естетически отговаря на моя замисъл. В изложбата във Варна ще видите и други българки - Десислава Унгер, която живее във Виена и е много добра графичка, тя участва с “Море”, за което от 8 листа сглобява една доста голяма графика, изпълнена в техника дърворезба - високопрофесионална работа. Докато Марта Стаменов работи на специална дебела индийска хартия - слага я в морската вода и приливът лепи по нея песъчинки. Много са красиви нейните работи, но чисто технологично са доста сложни. В изложбата има още живопис, рисунки, доста графика, и то много качествена - от страна на австрийските участници. Също и видео, обекти, инсталация - всички колеги се движат по темата в най-разнообразен вид интерпретации.”

Откриването на изложбата “Естествено пространство” е на 28 март от 18:00.

 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

http://varnacityartgallery.com

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
25.03.2024 г. 16:39
Етикети:
ВарнаГрадска художествена галерия “Борис Георгиев”
“Естествено пространство
Асоциация “kunstraumarcade” (“Аркаде”)
Посетено:
206
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38796-estestveno-prostranstvo-gostuva-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna