Изложби

"Визуални трансформации" - изложба на Василена Ганковска

25 март - 25 април 2024, Галерия за съвременно изкуство HOSTGALLERY - София

 

Галерия за съвременно изкуство HOSTGALLERY
представя

"Визуални трансформации"

Изложба на Василена Ганковска 

Откриване на 25 март от 18:00 до 20:30 ч.

От 25 март до 25 април в софийската HOSTGALLERY ще бъде представена самостоятелната изложба „Визуални трансформации“ на живеещата в Австрия българска художничка Василена Ганковска.

В настоящата изложба авторката се обръща към едно ново за публиката ѝ изразно средство, а именно дигиталната рисунка. Важен въпрос, който я вълнува е как едно изображение може да послужи за създаване на поне няколко произведения на изкуството, чрез различни инструменти и програми. Същевременно творческият процес има и екологичен аспект. Василена Ганковска е позната като художник използващ средствата на живописта, рисунката, керамичния обект и текста.

В серията „Визуални трансформации“ - в принтовете, както и във видео прожекциите, тя използва като отправна точка няколко керамични обекта, които създава по време на един пленер в България.

Пластиките са модел за множество рисунки, които тя трансформира чрез приложения, като по този начин ги превръща във векторни графики, които могат да се възпроизвеждат в различен размер и върху различни носители.
Отпечатаното произведение придобива нови качества, става тактилно и присъства в пространството. Едно такова произведение е базирано на технологиите и същевременно насърчава творческия процес и експериментите. Ганковска успява да проведе успешно нейните визуални трансформации, като пренася линии и цветни плоскости от една медия в друга.

Отказвайки се от живописното платно или обекта, тя прави препратка и към един друг проблем, който стои все по-ясно пред артистичната общност, а именно въпроса за екологичния аспект на творческия процес.
Защо тук говорим за устойчиви произведения? Изходната скица или файл не се влияят от атмосферните дадености и околната среда. Те винаги могат да се пренесат на аналогов носител, който да е повече или по-малко устойчив. Файловете биват разпространявани в дигитална среда, без да има нужда от транспорт, опаковка и логистика. Самото отпечатване става “на място” в дадения град, в който ще бъде представена изложбата, като по този начин се използват наличните ресурси и то без да се влияе негативно на околната среда.
(Василена Ганковска в съавторство с Борис Костадинов)

Изложбата се открива на 25 март, от 18:00 ч. в присъствието на авторката.
HOSTGALLERY на бул. „Акад. И. Е. Гешов“ №102 в София.

 

Кратка биография:

Василена Ганковска е родена през 1978 г. в Троян. От 2001 г. живее във Виена, където работи като визуален артист. Завършва изящни изкуства в
Академията за изящни изкуства във Виена (2006 г.) и Керамика в НХА в София (2001 г.). Има многобройни изложби и награди, във Виена, Берлин, София и Лос Анджелис и др.

Избрани изложби: ПРОЕКТ КИНО КОСМОС, Scope BLN Берлин (2022), “В сляпото петно на картината”, Галерия +359 във Водната кула София (2022), “Множество сингулярности”, Академия за изящни изкуства Виена (2020), bleischwer (с Йелена Мицич и Лара Ерел), Fabrikraum, Виена (2020), Contemporay News* Shepard Fairy meets Vasilena Gankovska, Hilger NEXT (2019), The Gift of Mr. Витгенщайн (с Борис Костадинов), Български културен институт "Дом Витгенщайн", Виена (2015).

В художествената си проекти се занимава с различните аспекти на градския живот, свободното време и работата и техните пространства. Ганковска се движи между различни медии като живопис, рисунка, керамика, текст и инсталация. Художествените ѝ изследвания включват разходки из града, dérives и кратки текстове, които придружават нейните така наречени "визуални бележки".

www.vasilenagankovska.com

Автор:
Ивайло Христов
Публикация:
23.03.2024 г. 12:22
Етикети:
Василена ГанковскаБорис Костадиновизложба
"Визуални трансформации"
Галерия за съвременно изкуство HOSTGALLERY
Посетено:
168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38777-vizualni-transformatsii-izlozhba-na-vasilena-gankovska