Изложби

Формата на вятъра

Изложба Шодо 書道 - пътят на четката и Кусамоно 草物 в авторска керамика

◊ ПОКАНА
 
„Формата на вятъра“
 
Изложба Шодо 書道 и Кусамоно 草物 в авторска керамика

Автори: Венелина Петкова и Мария Зоицина
Откриване: 9 април, 18.30 ч.
Японски културен център „Кокоро“
ул. "Хайдушка поляна" 57-58
 
9-23 април, вторник-събота, всеки ден от 15:00 ч. до 18.30 ч.
 
за кратко
пролетният цвят разкри
формата на вятъра
 
„Формата на вятъра“ – една от всички възможни поетични метафори за невидимото, таящо се в нас и всичко около нас, за процесите, които правят възможно съществуването на всяко нещо и едновременно с това за повторяемостта, за универсалното в живота, в смъртта и отвъд.

Времето съществува. Всеки го изпитва на свой гръб. Вятърът идва и си отива. После отново идва. И все пак и вечността съществува, също както времето. Или паралелно с него. Това е възможно - в човешката душа, която все търси и вътрешен мир, и нови преживявания.

Погледнем ли цвете – в него някак виждаме покой. Едновременно с това виждаме застинало движение – отпечатъкът на слънце, вятър, дъжд, които са го оформяли до този момент. Отпечатъкът на неумолимия живот, който тече в него.

По същия начин – погледнем ли Шодо творба, в нея можем да усетим танца на четката – застинало движение, изпълнено с енергията, умението и намерението на автора в този негов настоящ момент, когато я е нарисувал и който е както просто този настоящ момент, така и всички мигове от миналото му, без които авторът нямаше да е точно този автор.

А замислим ли се за ръцете, които изработват съд от глина, може да се замислим и за пещта, която след това ще опече тази глина – някои съдове ще се спукат, други ще изненадат своя автор.

Далекоизточните изкуства Шодо 書道, Кусамоно 草物 и Уаби-саби керамика прегръщат тези изненади – част от живота, също както прегръщат упоритата практика – развиването на умение цял живот, или по-кратко казано следване на „До“- Път 道.

Изложбата „Формата на вятъра“ обединява в себе си изкуството на източната четка Шодо, изкуството Кусамоно – цветното лице на бонсай и авторска уаби-саби керамика, изработена специално за дом на кусамоно аранжировките. Творбите в нея са вдъхновени от хайку стихове, с които образуват симбиоза, и от източната философия (в частност дзен фрази).
 
Заповядайте да ви разкажем и покажем повече за Кусамоно (цветното лице на бонсай) и Шодо (Пътят на четката)!
 
Надяваме се да усетите формата на вятъра чрез нашите творби!

Откриване: 9 април, вторник, 18.30 ч.
Вход: Свободен! Очакваме ви!
 
Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/
 
Японски културен център "Кокоро": https://www.facebook.com/jcckokoro 
Кусамоно - цветното лице на бонсай: https://www.facebook.com/kusamonoinspiredplantart 
Шодо - Пътят на четката: https://www.facebook.com/VenisHaikuDiary 
 
 
Автор:
Венелина Петкова
Публикация:
22.03.2024 г. 22:23
Етикети:
Посетено:
411
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38775-formata-na-vyatara