Изложби

Изложба „Българската армия – 20 години част от НАТО“ в Националния военноисторически музей

Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-годишнината от членството на Република България в НАТО

Изложба „Българската армия – 20 години част от НАТО“  в Националния военноисторически музей

Изложба „Българската армия – 20 години част от НАТО“ в Националния военноисторически музей

На 28 март (четвъртък) от 11.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ № 92 в София ще бъде открита изложбата „Българската армия – 20 години част от НАТО“. Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО.

Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на участниците в тях, Националният военноисторически музей поставя акцента в изложбата върху мисиите и ученията на Българската армия в годините на нейното присъединяване към Алианса.

Експозиционният разказ визуализира усилията по трудния път към изграждането на способности и съвместимост чрез оригинални артефакти като знамена на българските контингенти от мисии зад граница, униформи, оръжие, лични вещи на участници в мисии, карти, знаци, документални свидетелства и др. Образът на Българската армия е обогатен от множество видеа и снимков материал от знакови учения и събития от последните 20 години. Свое място в изложбата има и Българската национална доброволческа рота № 4093 в рамките на НАТО, сформирана през 1951 г. от български политически емигранти. Интерактивни приложения правят достъпна информацията за структурата и членовете на НАТО, както и такава за ключови моменти от процеса на присъединяване и пълноправно членство в статии от периодичния печат.

Националният военноисторически музей изразява своята благодарност към Съвместното командване на силите, Военноморските сили, Командването за логистична поддръжка, Българската национална телевизия, Военния телевизионен канал за подкрепата и към всички, благодарение на чието чувство за историзъм изложбата стана възможна.

 

Автор:
Екип на НВИМ
Публикация:
26.03.2024 г. 11:38
Етикети:
20-годишнинаНационална програмаНационален военноисторически музейИзложба
членството на Република България в НАТО
„Българската армия – 20 години част от НАТО“
Посетено:
269
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38774-izlozhba-balgarskata-armiya-20-godini-chast-ot-nato-v-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey