Изложби

"По калдъръма" към галерия "Възраждане" и Емилия Арабаджиева

и най-новата ѝ изложба живопис, посветена на Старият град на Пловдив

◊ ПОКАНА

На 26.03.2024 г., вторник, от 18:00 ч. галерия "Възраждане" Ви кани на изложба живопис „По калдъръма“ на Емилия Арабаджиева. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 15 април 2024 г.

И във виртуалния албум на изложбата тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/svxd/

Почти няма пловдивски художник, който да не се е изкушил да живописва Стария град. Прави го, доста целенасочено и Емилия. Тя е подходила почти фотографски към темата, за да бъде максимално искрена и обективна. Старите къщи се нижат пред зрителя, като стари спомени и той не може да остане безучастен към тях, защото картините го връщат към преживяни красиви моменти от живота му. Старинните интериори на възрожденските домове също допринасят с обаятелни импулси върху лирично настроения зрител и му подсказват красиви тайни от живота на хората от отминалите времена.

Изложбата е един чаровен импулс в живописната история на града ни. И е повод да тръгне човек по калдъръма на Стария град.

                              Краси Алексиева, 2024 г.

 

Емилия Арабаджиева е родена през 1952 г. в гр. Пловдив. Завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ. При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив. От сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н. О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки. Сценограф и на две постановки в Куклен театър, Пловдив. От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив. Има издадена книга „История на костюма”. Първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г. Има осъществени над 24 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
21.03.2024 г. 10:07
Посетено:
218
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38752-po-kaldarama-kam-galeriya-vazrazhdane-i-emiliya-arabadzhieva