Изложби

„Жикле +“ - изложба на Милко Божков в галерия A&G Art Meeting - Варна

По време на откриването на изложбата ще бъде представен и новоиздаденият албум на художника

„Жикле +“ - изложба на Милко Божков в галерия A&G Art Meeting - Варна

◊ ПОКАНА

Варненската галерия A&G Art Meeting открива сезон 2024-та с интересна експозиция – „Жикле +“ на художника Милко Божков. Ще видите подбрани творби от различни периоди в разнообразна техника, представени като giclée и дорисувани на ръка. Някои от тях изобщо не са показвани във Варна.

Откриването е на 20 март, сряда, от 18 часа.

"Giclée" е общоприет термин, описващ висококачествени принтове на художествени произведения или фотографии, използвайки професионален мастилено-струен печат върху архивни материали (100% памук или др.) и архивни пигментни мастила. Ако приемем, че изображението е от качествен цифров източник, giclée отпечатъкът ще има изключителна яснота и фантастична дълбочина на цветовете, далеч надминавайки качеството на стандартен фотографски или литографски печат. За да се осигури оптимално възпроизвеждане на печат, всяко изображение е индивидуално цветово балансирано и коригирано, за да съответства точно на оригиналното произведение по отношение на тона, яснотата и детайлите. За напълно идентичното възпроизвеждане на художествени произведения използваме най-качествените архивни 100% памучни хартии на Hahnemühle – обяснява издателят Методий Петриков.

Giclée арт принтовете на картини на Милко Божков са с музейно качество и запазват напълно оригиналните си цветове минимум 150–200 години.

Част от изображенията са чисти принтове – направени са общо 10 отпечатъка, като в изложбата са представени 5-ите броеве.

По-голямата част обаче не са чиста репродукция, те са доработени –авторът е рисувал върху памучната основа на принта, без да променя изцяло визията и смисъла на творбите. Това добавя допълнително значение към картините чрез използване на акрил, акварел, маслен пастел, цветни моливи, на места и перфорация. По този начин всички дорисувани принтове се превръщат в напълно нови оригинали, с доразвити и обогатени първоначални идеи.

Художникът има това качество - да помни как точно е нарисувал всяка своя творба – помня ги всички четка по четка. Опитах се да вляза отново в този мисловен и емоционален процес и да добавя още нещо към него, така че тези, които са виждали картините, да намерят нещо ново, което да ги заинтригува – споделя Милко Божков.

По време на откриването на „Жикле+“ ще бъде представен и новоиздаденият албум на художника. Той е луксозен, двуезичен - на български и английски език, и включва 135 творби на Милко Божков от ученическите му години до наши дни. Подборът на произведенията е направен от поета Борис Христов и издателя Методий Петриков, дизайнът е на Иван Домузчиев, фотографиите на картините са основно на Росен Донев, с отделни фотографии участват Николай Трейман и Стефан Каменов. Автор на встъпителното есе е Елица Терзиева, публикувани са и текстове на Борис Христов, Красимир Илиев, Румен Серафимов, Методий Петриков и на самия Милко Божков.

 

Заповядайте на 20 март от 18 часа в A&G Art Meeting на ул. “Любен Каравелов“ 8 във Варна!

Жикле + Милко Божков = Удоволствие за сетивата.

За журналисти срещата с автора е на 20 март между 17 и 17,30 ч.

 

 

Автор:
Светлана Вълкова
Публикация:
20.03.2024 г. 14:05
Етикети:
Посетено:
249
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38750-zhikle-izlozhba-na-milko-bozhkov-v-galeriya-a-g-art-meeting-varna