Изложби

"Прозорец" - изложба живопис на Григор Ангелов

18 - 30 март 2024 г., галерия "Париж"

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Париж“
представя

Григор Ангелов

„Прозорец“

изложба – живопис

18.03 – 30.03.2024 г.

На 18 март 2024 г. галерия „Париж“ ще представи за пръв път в своето пространство художника Григор Ангелов с изложбата „Прозорец“. Авторът е роден през 1941 г, а през 1973 г завършва в НХА специалност „Плакат“ при проф. Александър Поплилов. Печели множество награди като плакатист, а по-късно се посвещава на живописта. Работата в областта на плаката оказва съществено влияние върху творбите му, като ги прави много знакови и говорещи на зрителя.

Основен образ в произведенията на Григор Ангелов е този на жената, като тя е изведена на преден план с красивото си лице, изящна шия и големи очи. Красотата ѝ е леко кукленска, но същевременно и сюрреалистична, което я лишава от тази захаросаност на куклата и я превръща в нещо отвъдно красиво. Понякога е без коса, но това не пречи на красотата ѝ, защото преобладава изящността, едновременното ѝ присъствие и отсъствие, и замечтания, загадъчен копнеж в очите ѝ.

Изложбата е озаглавена „Прозорец“, тъй като освен реалните прозорци в картините, които присъстват и които водят към други светове има и метафорични прозорци, които са именно очите. През тях прониква едно синьо небе, една лазурност и същевременно покана към отсрещния човек да се потопи в тази отвъдна реалност.

Много често авторът рисува себе си, като една от знаковите картини с автопортрет е тази на красива жена, държаща на поднос неговата глава като  препратката към Иродиада и танцът на Саломе е неслучайна. Тук най-ясно се вижда властта на женската красота, нейното мощно влияние, което обезсилва мъжа и води до доброволното му преклонение, отдаване и дори саможертва пред нея.

Сюрреализмът съчетан с лек наивизъм в картините на Григор Ангелов прави творбите му топли, меки, приласкаващи, винаги съчетани с леко намигване, но най-вече водещи към нещо неземно, нереално и някак много желано място. Там са тези хипнотични, трансцедентни жени, котки – сфинксове, прозрачни шапки и говорещи шкафове. Там е светът на Григор Ангелов.

  Изложбата може да бъде разгледана на живо, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

www.gallery-paris.com  

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
16.03.2024 г. 16:31
Посетено:
472
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38714-prozorets-izlozhba-zhivopis-na-grigor-angelov