Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Стилияна Узунова / Stiliana Uzunova

„Пристан“ / „Wharf“ - изложба живопис, 12 - 31 март 2024 г.

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Папийон"
представя

Стилияна Узунова / Stiliana Uzunova

„Пристан“ / „Wharf“

Изложба живопис

12 - 31 март  2024 г.

 

„Но ето, блесна за миг,
сякаш далечна мечта...
От бурята по-силен вик,
а всъщност - светлина.

И морето сякаш притихна,
и корабът беше познат,
намери своя пристан,
в един по-добър свят.

Иван Иванов

 

 От 12 до 31 март 2024 г. Арт Галерия Le Papillon e своеобразен „Пристан“ за последните творби, създадени и селектирани за едноименната изложба на талантливата и вдъхновяващо енергична Стилияна Узунова. Откровена, търсеща, експериментираща, вълнуваща, с автентичен почерк, многослойност и многоплановост на размислите й във форма и цвят, Стилияна ни дава възможност за пътешествие над нещата, а и във времето. Творбите й възвисяват и пренасят и мисълта, и погледа над злободневното, над пространствата, където можем да намерим своя душевен пристан. В тази експозиция нейното емоционално „пътуване“ ни спира там, където има „Надежда“, „Само за минутка“, „При нашите следобеди“ „Да си уловим идея“ и „Така нататък“... Самите имена на картините й създават същото усещане като сложните сюжети на художничката. Там историите се развиват на различни плоскости, като в паралелни светове, където тънките нишки и символни фигури правят връзката между тях енигматична и разгръщаща се като лабиринт.

Наративът в живописта на Стилияна е динамичен, реален и сюрреален, фигуративен и абстрактен едновременно, и вероятно всеки може да открие още няколко стила в картините й. Стилияна използва сложни композиции, където действието се развива на различни нива, като че ли зрителят е поканен да лети в неин сън. Похватът й да показва света от птичи поглед внушава обобщаване на картината и отличаване на най-важното. Смесването на техниките на натрупване на бои, с подобно на акварел свободни разливания и малки фини детайли с пастел, концентрира зрителя в сюжета и колкото повече гледаме, толкова повече откриваме. Често свободно обособените пространства, редуващи се с пейзажи, обекти и пълни с живот, движещи се фигури, подчертават оригиналността и неподражаемостта на стила й. Пъстротата на авторката като личност се проявява в живописта с различни технически маниери, като напластяването на места на маслените бои, създават плътност и обем на историите с хармониращи цветни акценти. Тази сложна енигматична и композиционна структура е подкрепена и от избора на средствата. Художничката използва акрил, пастел, маслени бои и въглен. Така конкретизира разказа, влизайки в рисунъчен детайл и едновременно с това, чрез ефекта на цветните петна на спонтанни разливки, завоалира изплуващите като през мъгла отрязъци от реалността.

В живописта си Стилияна е истинска и смела и не рисува, защото би искала да се хареса на едни или други ценители, а защото е свободна и откровена. Картините й съхраняват лично преживяване, послание, смисъл и извират от подсъзнанието, богато на емоции, надежди, символи. Фигурите в нейните картини са метафора на мислите, стремежите, разочарованията, слабостите. Сандъците, камъните, багажът, шатрите, са спасителни куки, символ на нейното минало и бъдеще. А множеството усукани, снадени и преплетени линии са метафора на човешките чувства и свързаността на всичко в света. Историите са като сънувани разкази, които съхраняват с нежност и топлота спомени за лични преживявания, кадри от познати сцени, звуци, аромати и светлини.

„Всеки обича да открива. Или да се върне там, където е бил безгрижен. Да избяга или просто да се наслади на новото. Живописта дава възможност за това пътуване във времето. Дава възможност да следваш посоките, които животът ти предлага. Това придвижване в пространството и в емоциите ни всъщност е едно пътуване и търсене на пътя. Пътят към нас самите. Човек се губи, но се и променя. Среща се със себе си... и пак потегля... със своя си "багаж. Всъщност пътят е метафора  за посоката, в която сме тръгнали.", споделя авторката.

Стилияна Узунова произхожда от семейство на художници, а самата тя е завършила Художествената гимназия и Националната художествена академия в София със специалност ,,Книга и печатна графика" при проф. Владислав Паскалев. Освен като съвременен художник тя е позната, като уважаван художник-гримьор от тв формата "Като две капки вода". Отличена е с много награди в България и чужбина. До момента има осем самостоятелни изложби. Участва и в много общи експозиции и проекти.

Експозицията може да бъде видяна от 12 до 31 март 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Стилияна Узунова е родена през 1978 г. в София, България, където живее и работи и в момента. През 1997 г. завършва НУИИ „Илия Петров“, а през 2005 се дипломира в Националната художествена академия в класа на проф. Владислав Паскалев със специалност - "Книга, илюстрация и графичен дизайн". В последните десет години прави осем самостоятелни изложби в едни от най-добрите галерии в София, Пловдив, Плевен, Бургас, както и в Културно–информационния център на България в Скопие. Многобройни са участията й в общи национални и регионални изложби, кураторски проекти и престижни арт форуми - участие в проект „Места до поискване“ на Национални есенни изложби в „Къща Мексиканска графика“, Пловдив; проект „Съвременна българска живопис 7X5X3“, СБХ, София; Художествена галерия Владимир Димитров – Майстора, Кюстендил; Festival of Lights, Berlin - част от селекцията в 15-ото юбилейно издание на фестивала и проектиране на творба ‘’От бъдещето‘‘ на фасадата на Bode Museum; Градска художествена галерия Благоевград и десетки други тематични участия в цяла България. Трето поколение художник, Стилияна е едновременно и виртуозен гримьор в „Като две капки вода“ и в кино продукции. Но истинското й призвание е живописта.

◊ НАГРАДИ

  • ЛУНАР Фестивал на светлините, София – част от селекцията на фестивала, произведения на изкуството, прожектирани на ConvARTsations върху фасадата на хотел HYATT - 2023
  • Фестивал на светлините, Берлин – част от селекцията в 15-тото юбилейно издание на фестивала; проектирана работа по фасадата на музей Боде - 2019 г
  • 2019 г. - Класиране в конкурса за ателиета на СБХ. Cite International des Artes, Париж
  • Победител в Творческа резиденция на „Cite international des arts” Париж - 2018
  • Носител на наградата на журито - Девето международно биенале на малките форми, Плевен – 2018 г.
  • 2021 г. - Награда на Съюза на българските художници. Художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово – Второ национално триенале
  • 2023 - Номинация на СБХ за живопис, Национална изложба Лудогорие, Художествена галерия "Проф. Илия Петров", Разград

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
11.03.2024 г. 11:26
Посетено:
340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38696-art-galeriya-papiyon-predstavya-stiliyana-uzunova-stiliana-uzunova