Изложби

"Емоционални пейзажи" - изложба керамика на Ирина Вачкова и Ивайло Иванов от Априлци

25 години Керамик студио "Термодвойка"

"Емоционални пейзажи" - изложба керамика на Ирина Вачкова и Ивайло Иванов от Априлци

◊ ПОКАНА

Галерия „Видима“ представя Емоционални пейзажи -
изложба керамика на Ирина Вачкова и Ивайло Иванов от Априлци.

Двамата керамици са по-популярни с прозвището „Термодвойка“ и в едноименното си ателие в продължение на 25 години превръщат един древен занаят в съвременно изкуство. (Термодвойка е уред за измерване на температурата в пещите, в които се изпичат глинените изделия, но отлично описва и енергията във връзката между двамата автори).

Повод за предстоящата изложба е именно навършването на четвърт век от създаването на тяхното „най-голямо дете“, както те наричат своето студио. Горди сме, че именно в галерия „Видима“ те ще покажат най-новите си произведения, в които са вложени всичките тези години на труд, опит, авторски открития, житейска философия, вдъхновение и любов.

Ивайло и Ирина са от хората, които творят истински със сърцето си, чувстват и влагат душата си в своята работа, създават изкуство, преди всичко заради своята потребност, от любов към красивото, от желанието да изразят мислите и чувствата си. Избрали са път с противоположна на комерсиалното посока, който ги е отвел далеч от сивотата и шума на големия град, в тихото и китно Ново Село, квартал на планинското градче Априлци.

Авторите от „Термодвойка“ предлагат на сетивата ни произведения на изкуството, които са уникални и неповторими, тяхната стойност идва не от евентуалното им приложение в ежедневието, а от тяхната самодостатъчност като обекти на съзерцание, доставящи емоционална наслада и душевна удовлетвореност.

Творбите им звучат изключително модерно, напълно различни от всичко познато. Основна движеща сила е преклонението пред величествената сила на природата, което намира своя „отпечатък“ във всяко едно тяхно творение, но същевременно под една или друга форма отпечатък оставя и всичко създадено от човека като култура и прогрес.

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов завършват Средно художествено училище за приложни изкуства гр. Троян. В неволите на Виденовата криза им се налага да започнат веднага работа по специалността им керамика, в следствие на което добиват от рано ценен опит, който прилагат за кратко и в Чехия. Пътуването разширява мирогледа им и спомага за събирането на стартов капитал за собствено ателие. Ето така се ражда "Термодвойка" от спътници в творчеството и живота. В работата си се допълват, като Ивайло има афинитет към скулптурата и формата, а Ирина към декорацията и съдържанието.

Първата им самостоятелна изложба е в галерия "Сезони" гр. София за Коледен салон 2001-2002 г. От тогава участват в многобройни творчески инициативи. През 2007 г. по покана на Агенция по туризъм представят България в редица европейски държави. Ателието се радва на нестихващ интерес от чужди туристи и наши посетители на Априлци.

Споделяйки философията, че се качваш на сцена само, когато имаш какво да кажеш, 22 години по-късно, по покана на галерия „Видима“ и по случай 25 години от създаването на Керамик студио „Термодвойка“, това ще бъде втората им самостоятелна изложба.

Заповядайте да отпразнуваме заедно този празник на изкуството!

Начало: събота, 16 март, 17:00 ч., вход свободен.

Автор:
Сава Христов
Публикация:
08.03.2024 г. 15:00
Етикети:
Ивайло ИвановизложбакерамикаИзкуство
Керамик студио "Термодвойка"
Галерия "Видима"
Ирина Вачкова
Посетено:
240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38682-emotsionalni-peyzazhi-izlozhba-keramika-na-irina-vachkova-i-ivaylo-ivanov-ot-apriltsi