Изложби

Абстрактна живопис

Размисъл за подобно и различно

◊ СЪБИТИЕТО

Студио ДАУХАУС представя изложба абстрактна живопис

Интуитивно от Сабине Шмутерер (Австрия)
и
Застреляй Господ от Георги Георгиев - жорас.

Изложбата ще бъде открита на 25.04.2007 oт 19.30 ч.
и ще продължи една-единствена вечер.


◊ АВТОРИТЕ ЗА ПРОЕКТА

Сабине: Интуитивно
Картините ми са създадени за душата и доставят удоволствие на онзи, който ги гледа. Би трябвало те да предизвикват въздействие чрез своята цялост, да докосват хората и да ги понасят на пътешествие през света на цветовете. Вдъхновения, емоции, мисли и чувства са оживели на платното от боята и четката. Харесва ми да изразявам усещането си за цвят и форма в работите си без никакви задръжки или условия, да карам хората да се почувстват щастливи, когато гледат картините ми.

Обичам да работя с многопластова техника и цвят, с това се опитвам да придам на творбите си известна дълбочина. 

жорас:  Застреляй Господ
Двоичен код, с e-mail, органайзер и профански мечти за втора употреба. Съвременният Бог. Стремежите му, заключени от 8 до 17 ч., и страхове, тревоги без които той днес не може. Разтревожен Бог. Богът, който гледа телевизия дори и докато спи.

А когато сънува и мечтае съвременният Бог – кратка пауза, без реклами. Малък бонус за добрия потребител. Тайно вярва, че е изключителен, а също и наследник на висша раса, петнадесето поколение атлант с трето око, голямо колкото двоен макчикън с боза. Съвременният Бог е безсмъртен и хитър, но за това пък работлив.

Стремежи и копнежи, заключени от 8 до 17 ч.

Работата, новата религия на Бога. Трябват му проблеми, за да може да си ги решава. Когато свършат, ще си измисли нови, за да може животът му да е изпълнен със смисли.

Той, животът, така се измервал, по количеството решени проблеми. После малко CNN. Лош бог, лош бог.

Следва повишение и няколко неплатени сметки за кабелната. Шопинг, телевизия, вибратори, фитнес, метро–ретро.

Е как да не вярваш, толкова е истинско - до полуда чак. Малко гадно богченце съм аз, с дребни малки очички, но ужасното е, че освен ти, съм и аз, а също и ти. Но разбира се това не е краят, ще си пуснем фиш.

Наздраве.
 

◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Йово Панчев:
Два коренно различни подхода или концепции за абстрактната живопис се допълват в еднодневната изложба, която включва сериите "Застреляй Господ" на Георги Георгиев - жорас и "Интуитивно" на Сабине Шмутерер (Австрия).
 
Австрийската художничка показва работи, които са чиста, емоционална, духовна експресия. Нейният начин на работа и въобще отношение към правенето на картини тя определя по достатъчно категоричен начин. Непретенциозното й отношение към работата си в областта на визуалните изкуства е искрено обяснение, споделяне на вътрешната необходимост за правене - създаване на изкуство.

Формалността на платната на Сабине Шмутерер може да се определи като предел. Това е границата, където работата остава интуитивна и сантиментална, без да бъде конкретна. Като искрено и чисто изваждане на цветове, нюанси, жестове от себе си, споделяне, картините на Шмутерер отекват с вибрацията на позитивизъм и щастие.
 
На другия полюс на споделянето е абстрактната живопис на Георги Георгиев – жорас. Неговият цикъл “Застреляй Господ” е толкова концептуален, колкото и по-ранните му работи. Той маскира сублимирани послания, кодира, натрупва и напластява фрази от бунта на човек в своя затвор - битие.

Тежката форма на платната и плоскостите, които представя жорас са натоварени с искреност и изключителна енергия. Формалната им изчистеност затрупва прямотата и дръзката откровеност на тези картини в многопластов акрил, за да може разгръщането на всяко платно да предизвика експлозия или лавина.

Като график Георги Георгиев познава силата на скритите неща, пластовете, фактурите, които имат сетивно, първично въздействие върху човека. Сложната и оригинална техника капсулира енергия, която се усеща от картините като силен обертон извън скалата на възприятие на сетивата. Интензивността на работата на жорас е от особените качества, които притежава живописта. Навярно заради тези качества продължава да има живопис и след двоичния код, телевизията и шопинг-терапията.
 
Допълването и противопоставянето на двата вида артистичен бунт в една обща експозиция е провокирано от техните формални паралели, както и от полярността на авторовите позиции.

Срещата на толкова различни неща, които изглеждат на пръв поглед сходни, е същевременно покана за размисъл над подобността (с нейните рискове и клопки) и различността (с нейните качества, бележки под линия и нюанси, загубени в симултантния превод на междукултурната комуникация).

Още на: http://www.jorrrasandsabine.com
Автор:
Йово Панчев
Публикация:
23.04.2007 г. 22:09
Посетено:
589
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3867-abstraktna-zhivopis