Изложби

„Пътеки на времето" – Изложба живопис на Владимир Пенев

06 март – 14 април 2024, Музей-галерия „Анел“ - София

„Пътеки на времето" – Изложба живопис на Владимир Пенев

◊ ИЗЛОЖБАТА

Музей-галерия „Анел“ в София представя

„Пътеки на времето"

Изложба живопис на Владимир Пенев 

Куратор: Пламена Димитрова-Рачева

Вернисаж: 5 март 2024, 18.00 – 20.00 ч.
Период на изложбата: 06.03.2024 – 14.04.2024

 

Владимир Пенев е художникът на имагинерните реалности, на съзерцанието и на живописната поезия. По-точно, той е ловецът на смисъла на думите, който улавя цвета на тяхната аура и образно го превръща във веществено състояние на духа. Той е талантлив и мечтателен пътешественик по пътеката на времето, живеещ в паралелни реалности и многопластови духовни и културни пластове. Между пустинята на усамотението и пътуването по течението на живота, той следва вертикалната пътека на себепознанието, която го отвежда до истините за съществуванието и до житейската мъдрост. В изобразителните пространства на картините му реалността е разпознаваема, но е поетично римувана в цвят и форми, трансформирана в техните безкрайни пластични проявления, понякога смесени с натурални природни материали, но винаги облечени в аристократично овладяна емоция - написа за изкуството му Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата.

Музей-галерия „Анел“ в София предоставя своите пространства за изкуството на Владимир Пенев, за неговия семантичен и визуално символичен прочит, и паралелно с това дава възможност за изложбата му да се одухотвори с поезията на именития му баща, Пеньо Пенев, чиито стихове ще прозвучат след цветната хармония на живописта на неговия талантлив син.

По идея на Ангел Симеонов – собственик на галерията – от 6 март ценителите ще имат възможността да видят мащабна експозиция с повече от 60 живописни произведения на Владимир Пенев. Той прави творческа ретроспекция на основните цикли в живописта и демонстрира своята философия в изкуството през призмата на личните си преживявания.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, вниква в неговия визуален свят и спецификата на изобразителния му почерк, за тематичните линии, маркиращи сюжетите и въздействието на произведенията му в жанровете на пейзажа, фигуралната композиция, натюрморта и портрета.

Самата изложба „Пътеки на времето“ на Владимир Пенев в своя концептуален конструкт философски имплицира идеи и теми, свързани с различни житейски и творчески етапи в развитието на изкуството му. Картините му впечатляват с преплетените в тях материални и духовни реалности, с осезаемото единение на поетичното и символичното, на въображаемото и вещественото видимо. Енигматични, защото могат да бъдат тълкувани, те повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното. Живописните платна, създавани последователно дълго в годините на различни точки на света, следват установените тематични линии и крачка по крачка го водят към творческата му зрелост и житейска мъдрост. Това са опуси на многопластовата реалност, в която образите асоциативно и метафорично преминават през виденията и преживяното по съдбовната пътека на времето. Идейният ключ е в поезията на баща му, Пеньо Пенев – „Всеки своя пътека си има / Всеки бърза и търси човека“. В тази съизмеримост на време и пространство е убежището, в което творческият дух на художника е свободен да живее и да изрази себе си в изкуството.

Живописните платна на Владимир Пенев са пропити с емоционалната му чувствителност, пресявайки светлината на неговите вътрешни преживявания. В тях, сякаш по чудо, цветовете преливат от нежност в светлите хармонии на поетичните визии, притихват в монохромията на тъгата, или пък взривяват пространството с кресчендо от ярки, чисти тонове, които изразяват духовен катарзис или възторг от природата. Картините се разгръщат като осветени пространства на духа, организирани в цикли като „Брегът“, „Паднали небеса“, „Улицата“, „Остров за двама“, „Модели“, „Маса за двама“, „Залив“, „Измъчени чувства“.

Изложбата на Владимир Пенев ни представя неговото изкуство, което се отличава с висока оценка и признание заради своето изтънчено емоционално излъчване и семантичната дълбочина на темите му – космологични, митологични, метафизични, езотерични, диалогични и поетични. Тези произведения разкриват по уникален начин богатството на неговия живописен свят, където поетичните образи и цветова поезия изтриват границите между времето и пространството, водейки ни към размисъл за Безкрайното…

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Владимир Пенев

Роден: 19 февруари 1956 г. в Димитровград

Образование: 1981 – Национална художествена академия, София, специалност „Живопис“ при акад. Светлин Русев

Член на Съюза на българските художници от 1981 г.

Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Виена, Берлин, Токио, Амстердам, Лондон и др. Участник в международни пленери и симпозиуми.

Избрани самостоятелни изложби:

2020 – Галерия „Резонанс“, Пловдив, България 
2020 – Галерия „Ларго“, Варна, България 
2019 – Галерия „Бургас“, Бургас, България 
2018 – Галерия „Нирвана“, София, България 
2017 – Галерия „А. Майер“, Берлин, Германия 
2016 – Галерия „Нюанс“, София, България 
2015 – БКИ – Лондон, Великобритания 
2014 – Галерия „Ракурси“, София, България 
2013 – БКИ – Лондон, Великобритания 
2013 – Галерия „Париж-Москва“, София, България 
2012 – Галерия „Б. Вартке“, Дрезден, Германия 
2011 – Галерия „Ракурси“, София, България 
2010 – Галерия „А. Маер“, Берлин, Германия 
2009 – БКИ, Берлин, Германия 
2009 – Галерия „Арт Форум“, София, България 
2007 – Галерия „Ракурси“, София, България 
2005 – Галерия „Теди“, Варна, Германия 
2004 – Галерия „У. Ланг“, Дюселдорф, Германия 
2003 – Галерия „Арте”, София, България 
2002 – Галерия „Блайд“, Манчестър, Великобритания 
2001 – Галерия „Арт-Ест“, Дюселдорф, Германия 
2000 - Галерия „А.М“, Райхенбах, Германия 
2000 – Галерия „Ф. Мюлер“, Дюселдорф, Германия 
1999 – Галерия „Александър“, София, България 
1998 – Галерия „Алтезее“, Нелден, Лихтенщайн 
1998 – Френски културен институт, София, България 
1996 – Галерия „Аросита“, София, България 
1996-1998 – Галерия „Обрас д,Арте“, Лисабон, Португалия 
1994 – Галерия „Арт 13“, Мадрид, Испания 
1993 – Арт-център, Хага, Холандия 
1993 – Галерия „Фламенко“, Аскона, Швейцария 
1991 – Клуб-Галерия „Алварес“, Виена, Австрия 
1990 – Дом „Витгенщайн“, Виена, Австрия 
1989 – „Донер Боукен“, Ротердам, Холандия 
1989 – „Музеум дел,Атине“, Женева, Швейцария 
1989 – Галерия „Католише Академи“, Хамбург, Германия 
1988 – Галерия „Ост-Вест“, Хамбург, Германия 
1984 – Галерия „Даниеле Томас“, Страсбург, Франция 

 

Произведения на Владимир Пенев притежават: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в България и чужбина. Работи в различни живописни жанрове: фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на стенописи.

Е-mail: v.pen@mail.b

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
01.03.2024 г. 14:53
Посетено:
301
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38644-pateki-na-vremeto-izlozhba-zhivopis-na-vladimir-penev