Изложби

„Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“ - Изложба в Чешки център София

По едноименната книга на Рената Фучикова

Изложба „Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“

07 март – 29 май 2024, Чешки център София

Известната чешка илюстраторка Рената Фучикова ни запознава по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак. Специални гости на откриването на 7 март ще бъдат представители на Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме, който е съорганизатор на събитието.

Изложбата е базирана на едноименната книга на Рената Фучикова, която чрез комикс разказва историята на един от най-известните чехи.

Проектът съдържа комикси, но също и илюстрации на най-известните произведения на Антонин Дворжак: "Славянски танци"Te Deum"Русалка" и "Из новия свят".

В рамките на  откриването директорът на Музея на Антонин Дворжак г-н Войтех Полачек ще изнесе лекция "Антонин Дворжак – Изкуство и природа", която ще запознае посетителите с личността на най-известния чешки музикален композитор Антонин Дворжак. Фокусът ще бъде основно върху творбите му, вдъхновени от природата и чешки фолклор, обитаван от различни приказни същества. Специален акцент ще бъде поставен върху връзката му с чешкото село Висока у Пршибраме и околните гори, където са създадени много от творбите му. Това е място, което все още вдъхновява различни творци да създават редица музикални и театрални представления. Презентацията е подготвена от Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме, който първоначално е бил замък на семейството на граф Кауниц, където Антонин Дворжак често е отсядал като гост. 

Преди откриването, подготвяме и детска творческа работилница "Русалките".

Какво са Русалките? Водни същества, причиняващи наводнения, преждевременно починали девойки или водни феи? В сюжета на Дворжак Русалката е водна фея, но с мечта да стане човек, за да опознае човешката душа и любов.

Като част от програмата ще представим най-известната творба на Антонин Дворжак, ще се запознаем с всички герои от операта и заедно ще си разкажем нейната история. Подготвили сме ви красива музика, приказка за човешката любов, но също ще сътворим и нещо мъничко.

  • Работилницата е на 7 март от 17 часа и е за деца на възраст 5+ г. Необходима е регистрация на ccsofia@czechcentres.cz
Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
29.02.2024 г. 11:32
Етикети:
лекциякнигаИзложбаЧешки център София
"Антонин Дворжак – Изкуство и природа"
Войтех Полачек
Рената Фучикова
„Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“
Посетено:
216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38632-antonin-dvorzhak-negovata-muzika-i-zhivot-v-kartinki-izlozhba-v-cheshki-tsentar-sofiya