Изложби

"Рисунки" - Изложба на Росен Рашев - Рошпака

1 - 14 март 2024 г., Галерия "Париж"

Галерия "Париж"

представя

 Росен Рашев - Рошпака

„РИСУНКИ“

1– 14 март 2024г.

Откриване: 1.03.2024 от 18.00 до 20.00 ч.

  На 1 март Галерия “Париж” ще открие своя нов сезон с изложбата от рисунки на известния художник наивист Росен Рашев-Рошпака. Ще бъдат показани над двадесет рисунки както от предишни периоди, така и съвсем нови - специално направени за експозицията. Някои са нарисувани само с туш върху ръчно правена хартия, други са с акварел, трети са смесена техника, която включва и така характерното за Рошпака шиене и оконтуряване с конец.

 В тези рисунки зрителите ще видят света, в който авторът обитава. Това е неговият естествен вътрешен хабитат, който той населява със своите любими герои. А те са най-вече птици, врабчоци, ангели, по-малко хора и някой и друг добър звяр. В този Рошпаковски балон кипи от взаимоотношения, всеки се е забързал в своя врабчов или ангелски свят, защото има важни дела да се вършат, а те са все добри – да се попее някъде, да се спаси някой, да се опази друг, да се обичат помежду си, да се нахранят, да се поразходят и така, докато се завихри една цяла вселена, в която Дедо Боже гледа най-отгоре и кима одобрително. Всичките пилета и животинки са с мъдър човешки поглед, гледащи с разбиране, мълчаливо разговаряйки. Последните направени рисунки изобразяват врабчета, които обаче отдавна не са просто врабчета, а както Росен ги нарича „птицочовеци“, които винаги нещо разказват на птичия си език, но някак и ние го разбираме. Ангелите също винаги присъстват, пазят, закрилят света, спасяват го и също като животинките мълчаливо наблюдават. Такъв е светът на Рошпака – не е сложен, просто е изпълнен с любов и доброта, какъвто и на нас ни се иска да бъде.

  Росен Рашев е художник, който отдавна се е утвърдил на художествената сцена, изградил е своето лице, извървял е своя път и сега вече може единствено щедро да раздава на хората от своята вселена, която извира от сърцето му.

  Изложбата може да се разгледа на живо или онлайн в сайта на галерията.

www.gallery-paris.com                                                  

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
29.02.2024 г. 12:00
Посетено:
196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38628-risunki-izlozhba-na-rosen-rashev-roshpaka