Изложби

Галерия Графикарт показва "Графика" на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г.

Експозицията ще бъде отворена за любителите на графичното изкуство до края на март 2024 г.

Галерия Графикарт показва „ГРАФИКА“ на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г. Един от най-добрите майстори на акватинтата ще покаже близо 50 от своите графични творби. 

Вернисажът е предвиден за 28 февруари 2024 г., сряда, от 17 до 20 часа в галерия Графикарт на ул. "Златовръх" 50 в столицата.

Галерия Графикарт представя „Графика“ – самостоятелна изложба на един от най-добрите майстори на графичната техника акватинта – проф. Иван Димов. Експозицията ще бъде отворена за любителите на графичното изкуство от 28 февруари до края на март 2024 г.

Проф. Иван Димов е един от най-талантливите и значими български графици. Той е първият, който включва цветовете в печата на акватинтата, като използва ярките краски, които като че ли стават негова запазена марка.

Споменът е движещото „гориво“ в живота на човека. Всички вървим към него и го съхраняваме, за да оцелеем в трудни времена. Той е израз на нашето минало, настояще и бъдеще. Той ни зарежда, за да можем да творим и да създаваме. Проф. Иван Димов поставя „споменът“ на важно място в свето творчество. Изложбата „Графика“ ще ни „разходи“ из спомените на този приказен художник. В своето творчество, не само в графиките, но и в живописта, той разказва приказки и пресъздава сюжети от своето детство в с. Маломир, от спомените за семейството, баба и дядо, за нивата, животните и любимата родина. Иван Димов ни пренася в един идеалистичен свят, където рода и родното са на пиедестал, даващи сигурност и любов.

Както изкуствоведът Ружа Маринска споменава в предговора на двуезичният албум за творчеството на проф. Иван Димов: „И в тази необятност, в безредието на световния ред все едно се очертават островчета особена човешка материя, места, в които доброто има шанс и идеалното не е измислено. В този смисъл симптоматично е обръщението на художника към Златю Бояджиев …  Като си спомня за Златювата трапеза и като запазва в картината си част от неговите образи и атрибути, Иван Димов потвърждава и своето верую за тази изначална ценност и духовна упора.“

Поглеждайки в творбите на проф. Иван Димов все едно виждаш разпилени фрагменти от спомени, много образи на различни места върху графичния лист, но колкото повече се вглеждаш толкова повече те се подреждат пред очите ти и виждаш как образуват една приказна история. Около малкото момче има гигантска пеперуда или каруца без коне, риба плуваща в безкрая, дърво, стълба, прозорец… Символиката на всеки предмет в неговите творби разказват част от история, която се разгръща с всеки поглед. Иван Димов си остава момчето от с. Маломир и това е неговият творчески път, да пресъздаде по съвременен начин детския спомен на възрастните, които са забравили какво е да си дете.

Всяка приказка, разказана в негова творба поражда силни, избухващи емоции в зрителя, връщайки в съзнанието му забравени мигове и кътчета на живота му, там където е бил най-щастлив. Писателят Георги Господинов, преди време, при откриването на една от самостоятелните му изложби споделя за проф. Иван Димов и неговото творчество: „Картините на Иван Димов са направени от памет и тъга. Паметта и тъгата са нетрайни материи, с размити очертания, лесно се изпаряват и често преливат една в друга. Смесената техника на паметта, това така хубаво се вижда в тези картини, събира като в момчешки джоб неща, които никъде другаде не биха се срещнали.“ 

Изложбата „Графика“ на проф. Иван Димов, в галерия Графикарт, ще бъде отворена за посетители до края на месец март 2024 г.

 

За проф. Иван Димов:

Иван Димов е български художник, график и живописец. Работи в почти всички художествени техники - живопис, акварел, рисунка, графика, колаж. Роден е на 19 февруари 1943 г. в Ямболското с. Маломир и завършва Художествената академия през 1970 г. Има около 20 самостоятелни изложби, като първата е в Париж през 1975 г. Има самостоятелни изложби във Виена, Берлин, Варшава, Москва, Люксембург, Хага, София, Бургас, Ямбол, Копривщица и др. Представя графика на биеналетата в Краков, Баден-Баден, Любляна, Сао Пауло и Берлин.

Участник е в общи художествени изложби и на изложби за съвременно българско изкуство в Германия, САЩ, Холандия, Япония и др.

Носител е национална награда за живопис „Захари Зограф“ (1979), на международна награда за графика „Интерграфика“ (1984, Берлин) и национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“.

 

 

 

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
27.02.2024 г. 14:39
Етикети:
Галерия Графикартизложба
проф. Иван Димов
„Графика“
Посетено:
164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38615-galeriya-grafikart-pokazva-grafika-na-prof-ivan-dimov-ot-28-fevruari-2024-g