Изложби

"Пътуване" - изложба на Валентин Ангелов

28 февруари - 16 март 2024 г., Галерия "Ракурси"

"Пътуване" - изложба на Валентин Ангелов: 2
Балтазар
"Пътуване" - изложба на Валентин Ангелов: 3
Каспар
"Пътуване" - изложба на Валентин Ангелов: 4
Мелхиор

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Пътуване“

Валентин Ангелов 

Вернисаж: 28 февруари, 18 :30 - 20:00 ч.
Галерия „Ракурси” - София, ул. „Хан Крум”4а

Галерия „Ракурси” има удоволствието да представи изложбата  „Пътуване” на Валентин Ангелов от 28 февруари до 16 март 2024 г. Художникът показва живопис, рисунка и рисувана керамика, създадени през последната година, през по-голямата част от която той е работил в Тоскана и произведенията носят нейния дух и атмосфера.

Изложбата представя неговият приятел, писателят Деян Енев:                   

„Валентин Ангелов може да нарисува всичко.  Дори най-трудното за рисуване „Опаловият час", когато слънцето го няма вече, но и луната още я няма. Но нима по-лесен за рисуване е „Ангелът в щрайха“ не всички ще го видят, но той е там, прегърнал струните. И тъкмо защото е почти невидим, но вездесъщ, картините на Валентин Ангелов говорят и с езика на музиката. Те буквално звучат като изпети песни.

Всяка изложба на Валентин Ангелов е пътуване към пределите на света, но и към пределите на душата. И като стана дума за предели, и тези тримата са тук – Тримата влъхви, Каспар, Мелхиор и Балтазар, дошли от най-далечните предели. Трите рисунки на Валентин Ангелов, посветени на тях, са, без никакви уговорки, шедьоври. Заедно с  „Човекът-остров“, портрет на един човек, понесъл на гърба си своя свят.

Същото, каквото прави и художникът Валентин Ангелов.“

 

Валентин Ангелов. Роден през 1961 г. в София.

Образование:
1979 – Художествена гимназия, София
1985 – Национална художествена академия, София, специалност  „Графика”.

Има над четиридесет самостоятелни изложби в София, Варна, Кьолн, Будапеща, Москва, Виена, Прага, Истанбул, Миконос, Люксембург. Носител е на награда от Биеналето на рисунката в Ел Ферол, Испания.

Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, комикса, карикатурата, рекламата. Един от художниците на сп. „Дъга“.

Негови платна са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Домът на хумора и сатирата в Габрово, на частни колекции в България и в чужбина.

 

 

Автор:
Галерия "Ракурси"
Публикация:
26.02.2024 г. 14:46
Етикети:
Посетено:
253
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38612-patuvane-izlozhba-na-valentin-angelov