Изложби

„Икони върху сандъци за боеприпаси" - изложба на Соня Атлантова и Олександър Клименко

28 февруари - 13 март 2024 г., Културно пространство ReBonkers - Варна

„Икони върху сандъци за боеприпаси" - изложба на Соня Атлантова и Олександър Клименко
◊ ПОКАНА
 
На 24 февруари се отбелязват 2 години от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. 
 
Във връзка с това, пространство ReBonkers Ви кани на изложба на украинските артисти Соня Атлантова и Олександър Клименко "Икони върху сандъци за боеприпаси" . Събитието е в партньорство с Посолството на Украйна в България и представя икони, рисувани върху сандъци за боеприпаси.
 
Откриване на изложбата на 28 февруари, сряда, 18:00 часа, Културно пространство ReBonkers, ул. "Барутен Погреб" 4 - Варна
 
Концепцията на проекта съчетава на пръв поглед несъвместими неща: атрибутите на съвременната война и древния художествен език, датиращ от европейското Средновековие. Така войната на Русия срещу Украйна се осмисля на фона на украинската и дори европейската история от последното хилядолетие. 
 
Важно е иконата върху сандъка за боеприпаси да действа не само като религиозен атрибут, но преди всичко като културен феномен, предмет на изкуството. Излизайки извън религиозното пространство, това става ясно за всеки както в Украйна, така и в чужбина.
_____________________________________________________
 
"Превръщане на смъртта в живот. Превръщане на войната в мир. За това мечтае всеки, който се е сблъсквал с ужасите на войната. Проектът "Икони върху сандъци за боеприпаси", който започнахме през есента на 2014г., беше нашата обща мечта за мир в Украйна. Една икона може много добре да разкаже не само за събитията отпреди две хиляди години, но и за трагичните преврати на съвременната война, войната, която се разиграва пред очите ни, войната, в която стотици хиляди души са пряко замесени и милиони са разселени." (Изявление на художниците). 
_____________________________________________________
 
От пролетта на 2015 г., проектът "Икони върху сандъци за боеприпаси" подкрепя редица благотворителни инициативи и проекти, насочени към подпомагане на украинските военни и цивилни, засегнати от руската агресия, включително Болницата на апостол Лука, проект за медицински доброволци на фронта.
 
Информация за артистите: 

Соня Атлантова (1981 г., живее и работи в Киив, Украйна). 

Завършва Националната академия за изобразително изкуство и архитектура. Работи в областта на монументалната и станкова живопис, книжната графика, инсталациите.  Участва в изложби в Украйна и чужбина.  Книгите ѝ са включени в кратки и дълги списъци на няколко литературни награди в Украйна и чужбина и по-специално „Книга на годината на BBC".

 

Олександър Клименко (1976 г., живее и работи в Киив, Украйна). 

Завършва Националната академия за изобразително изкуство и архитектура (1998 г.), Института за изкуствознание, фолклор и етнология при Националната академия на науките на Украйна (2002 г.).  Преподава в Киивския държавен институт за декоративни изкуства и дизайн и на Висшите хуманитарни богословски курсове (Киив). Участва в изложби в Украйна и чужбина, организира редица литературни и художествени събития и представления. Автор на идеята и един от кураторите на проекта „Икони върху сандъци за боеприпаси".

.........

Събитието във Фейсбук

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.02.2024 г. 11:23
Посетено:
285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38608-ikoni-varhu-sandatsi-za-boepripasi-izlozhba-na-sonya-atlantova-i-oleksandar-klimenko