Изложби

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024

Гьоте-институт България и Галерия Credo Bonum представят осмото издание на "АРТ СТАРТ"

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024 

Традицията на инициативата „АРТ СТАРТ“ продължава за осма поредна година. Галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България отново поставят фокус върху младите визуални артисти, чиито работи си струва да следим с интерес.

АРТ СТАРТ 2024: Smack the Soil

Групова изложба

27.02. – 23.03.2024 г.

Откриване: 27 февруари, вторник, 18:00 часа, едновременно на двете локации:

Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София

Галерия Credo Bonum. ул. „Славянска“ 2, София

 

За осма поредна година Гьоте-институт България и Галерия Credo Bonum  ще представят новите имена на художници, които да следим с внимание през настоящата година и не само.

АРТ СТАРТ 2024  обединява артистите и техните работи около темата: “SMACK THE SOIL“, а автор на концепцията и куратор на изданието е Тодор Рабаджийски.

Изложбата ще се открие на 27 февруари, вторник, от 18:00 часа, едновременно на двете локации и ще може да бъде видяна до 23 март. Предстои ни среща с работите на художниците: Денис Спасов, Андон Бакъров, Ния Ценкова, Марта Москова, Ясен Мартинов, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева.

Арт Старт 2024 обединява авторите и техните работи около темата за ризомата. Изложбата е базирана на формулираната от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари понятие за ризоматичният принцип (коренова система).

Устойчивата почва изниква като динамична сила, вибрираща със съобщения, предавани чрез форми, облици и звуци. Под повърхността на земята се развива подземно общество, противоречейки на йерархичните структури и отхвърляйки вертикалните принципи. Конвенционалните норми на домашните патриархии и различия са отхвърлени в подземна утопия. Тук свързаността процъфтява в невидимия свят, където минерали, корени, гъсеници, паяци, охлюви и влечуги участват в постоянен обмен на горива и стратегии.

"Smack the soil" черпи вдъхновение от симбиотичните взаимоотношения, които отразяват ризоматичната природа на мисълта. Със своята игра между различни елементи и анархичната си структура, ризомата отхвърля линейния ред и приема множественост от връзки.

Корените, засадени в почвата, символизират не само физическото основание, но и метафоричната основа на вкоренените традиции и системи на убеждения. Тази разкопка става ритуален акт, преплитащ ризоматичната философия и похвати от множество връзки „докато почвата се отваря", за да разкрие скрити слоеве на значение.

..........

„Арт старт“ е проект, стартирал като споделена идея между Галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България през 2017 г. През 2024 г. той се осъществява с подкрепата на Министерство на културата. Партньор и съ-домакин: Гьоте-институт България.

____

Работно време на Галерия Credo Bonum (ул. „Славянска" 2): понеделник-неделя 11:00-19:00 ч.

Работно време на галерията на Гьоте-институт (ул. „Будапеща" 1): понеделник–петък 09:00–20:30 ч., събота: 10:00–16:00 ч., неделя: 9:00–14:00 ч.

________

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

 

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
23.02.2024 г. 16:03
Етикети:
групова изложбаГалерия Credo BonumГьоте-институт България
Тодор Рабаджийски
АРТ СТАРТ: Млади художници
Посетено:
297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38584-art-start-mladi-hudozhnitsi-koito-da-sledim-prez-2024