Изложби

"Квадрати на зимата" – изложба живопис на Мартина Караиванова

22 февруари – 12 март 2024, Арт Галерия "Ларго" - Варна

"Квадрати на зимата" – изложба живопис на Мартина Караиванова: 2
Мартина Караиванова, "Зимни планове"
"Квадрати на зимата" – изложба живопис на Мартина Караиванова: 3
Мартина Караиванова, "Вода"

 ◊ ПОКАНА

Галерия "Ларго" представя

„Квадрати на зимата“

Изложба – живопис на Мартина Караиванова

22 февруари – 12 март 2024

  Откриване – четвъртък, 22 февруари 2024 г., 18:30 часа 

От 22 февруари 2024 година галерия "Ларго" ще представи за първи път със самостоятелна изложба търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията се нарича „Квадрати на зимата“ и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактна живопис, ползва в работата си най-различни техники и материали, за да се получат търсените от нея визуални ефекти. В творбите ѝ разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил, хартия.

За концепцията на изложбата си Мартина споделя: „Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 22.02.2024 от 18:30 часа в салона на галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна.

Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

За автора:

Мартина Караиванова завършва Факултет пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

Нели Вълчева

Автор:
Нели Вълчева
Публикация:
21.02.2024 г. 13:22
Етикети:
абстрактна живописживописизложбаВарнаАрт Галерия "Ларго"
Мартина Караиванова
„Квадрати на зимата“
Посетено:
221
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38579-kvadrati-na-zimata-izlozhba-zhivopis-na-martina-karaivanova