Изложби

Откриване на изложбата „Максим Кривцов – Дали: ще си върна живота“ и прожекция на документален филм

21 февруари 2024, 18.30 часа, Полски институт в София

Откриване на изложбата „Максим Кривцов – Дали: ще си върна живота“ и прожекция на документален филм: 1
Максим Кривцов

◊ ПОКАНА

Откриване на изложбата „Максим Кривцов – Дали: ще си върна
живота“
 
и 
прожекция на документалния филм „Културата срещу войната. Костянтин и Влада Либерови“

Кога: 21 февруари 2024 г., сряда, 18:30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатори: Посолството на Украйна, Посолството на Република Полша в България и Полският институт в София

 

Картечарят, поет и фотограф Максим Кривцов – Дали загива на фронтовата линия на 7 януари т.г. на 33-годишна възраст заедно с рижия си котарак. На 11 януари с Максим се сбогуваха хората в Киив, на 12 януари той е погребан в родния си град Ривне.

Максим Кривцов е участник в Революцията на достойнството през 2013 –2014 г., а през 2014 г. постъпва като доброволец в редиците на Въоръжените сили на Украйна. Впоследствие работи в Центъра за рехабилитация и реадаптация на участници в Антитерористичната операция, Операцията на обединените сили и във VeteranHub. След пълномащабното нахлуване на русия в Украйна през февруари 2022 г. Кривцов отново се записва доброволец.

През 2023 г. издателство „Наш формат“ издава първата му стихосбирка „Стихове от бойницата“. Украинският ПЕН клуб включва тази книга в списъка на най-добрите книги на годината.

Стиховете на Максим Кривцов са публикувани и в сборници с други поети: „Книга Love2.0. Любов и война“, „Там, където си у дома: 112 стихотворения за любовта и войната“, „Приспивна песен на 21. век Vol. 1: какво те приспива?“, „Между сирените. Нови военни стихотворения“.

Едно от най-известните му стихотворения – „Жълтo тиксо“ – става саундтрак на група „Юркеш“ за филма „Нашите войници“. През 2023 г. екипът на филмовата асоциация „Вавилонʼ13“ екранизира и два негови текста: „Той се премести в Буча“ и „Аз тръгнах на стоп“.

Изложбата „Максим Кривцов – Дали: ще си върна живота“ включва в названието си позивната на автора и е илюстрирана със стих от негово стихотворение, изписано на стената на едно от киивските кафенета с почерка на автора. Изложбата включва 24 фотографски творби на лента, сканирани от автора и предоставени с тази цел по-малко от месец преди смъртта му.

Изложбата продължава до 29.02.2024 г.

 

Прожекция на филма „Културата срещу войната. Костянтин и Влада Либерови“

(документален, 26 мин., Украйна)
Реж. Кадим Тарасов

Костянтин и Влада Либерови - cъпрузи фотографи от Одеса.

Само за няколко години Либерови се превръщат в едни от най-разпознаваемите украински фотографи. По-късно те започват да преподават, имат хиляди ученици в цял свят.

След пълномащабнато руско нахлуване Костянтин и Влада се фокусират върху игралните документални филми. От първите дни на нахлуването на Руската федерация те посещават горещи точки и снимат войната в Украйна. Фотографиите им са публикувани от влиятелни медии - BBC, Welt, New York Times, Vogue, Forbes и др.

Заповядайте!

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
20.02.2024 г. 10:43
Етикети:
документален филмпрожекцияизложбаПолски институт в София
Костянтин и Влада Либерови
„Максим Кривцов – Дали: ще си върна живота“
Посетено:
234
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38570-otkrivane-na-izlozhbata-maksim-krivtsov-dali-shte-si-varna-zhivota-i-prozhektsiya-na-dokumentalen-film