Изложби

Финисаж на изложбата плакати „Визионери“ на студенти от Художествената академия във Варшава

15 февруари 2024, 18.30 ч., Полски институт в София

Финисаж на изложбата плакати „Визионери“ на студенти от Художествената академия във Варшава: 2
Проф. Лех Майевски

◊ ПОКАНА

Финисаж на изложбата плакати „Визионери“
на студенти от Художествената академия във Варшава 

Кога: 15 февруари 2024, четвъртък, 18.30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец" №12, вход свободен

Организатор: Полски институт в София

С участието на изтъкнатия полски плакатист проф. Лех Майевски и Мария Пакер, куратор на студентския конкурс „Корени"

Изложбата включва плакати, резултат на импровизация на различни теми – философски размисли, конкретни хора или ситуации или най-обикновени неща. Голямото предимство на тези творби е фактът, че провокират младите хора да се замислят какво е визионерството, какво е мечтата и какво е подигравката с визионерството. Плакатите притежават висока художествена стойност.

Проф. Лех Майевски е специалист в областта на издателската и рекламната графика, плакатите и рисунката. През 1972 г. завършва Факултета по графични изкуства към Академията за изящни изкуства във Варшава, като се дипломира в ателието за плакат на проф. д-р Хенрик Томашевски. Той е професор в своята Aлма матер и преподава в Студиото за графичен дизайн във Факултета по графични изкуства, на което понастоящем е декан. Специализира в областта на издателската и рекламната графика, но най-дълго време е свързан с плаката. Един от тях, подготвен за 16-ата Международна среща на джаз вокалистите през 1989 г., е сред стоте най-важни плаката от Европа и САЩ, създадени между 1945 и 1990 г. Председател на Организационния комитет на Международното биенале на плаката във Варшава. Участва в многобройни представяния на плакати и конкурси по света, носител е на много престижни награди и отличия, сред които Биеналето на полския плакат в Катовице, Международното биенале на плаката във Варшава, Международния салон на плаката в Париж, Международното биеналe на театралния плакат в Жешув и конкурса на Сдружението на полските книгоиздатели (PTWK) за най-красива книга на годината.

Лех Майевски е доктор хонорис кауза на университета "Й. Е. Пуркин" в Усти над Лабем в Чешката република и носител на престижната награда "Ладислав Сутнар" на Западночешкия университет в Пилзен. Композира и свири на китара. Автор на логото на всички Полски институти в света. На 28-то издание на Биеналето на полския плакат в Катовице през декември 2023 г. проф. Майевски печели Гран при за плаката си „Майдей".  

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
13.02.2024 г. 12:19
Етикети:
Полски институт в СофияФинисаж
Мария Пакер
проф. Лех Майевски
„Визионери“
изложба плакати
Посетено:
211
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38533-finisazh-na-izlozhbata-plakati-vizioneri-na-studenti-ot-hudozhestvenata-akademiya-vav-varshava