Изложби

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Изложба на учениците. СБХ – Шипка 6, зала 1В, 13 – 28 февруари 2024

◊ ИЗЛОЖБАТА

100 години Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография 

СБХ – Шипка 6, зала 1В

13 – 28 февруари 2024
Откриване: 13 февруари, вторник, 15:00 часа

Изложбата ще бъде открита от доц. Христо Добаров.

В изложбата са представени произведения на ученици от специалностите „Полиграфия“, „Фотография“, „Графичен дизайн“, „Компютърна графика“ и „Компютърна анимация“ в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) в София.

Полиграфистите участват с комбинаторни композиции от картон и изработени предмети с техниката папиемаше. Фотографите представят фотографии в различни жанрове: репортажна фотография, портретна фотография, архитектура, концептуална фотография, спортна фотография и пейзаж. Графичните дизайнери показват проекти на плакати, разработки на фирмена идентичност, илюстрации и други. Компютърните графици показват 3D изображения, проекти за уебсайтове, компютърни рисунки, както и групов проект за тотал дизайн на авиокомпания. Компютърните аниматори представят разработки на анимационни типажи, както и проекти за комикси. Кратките анимационни филмчета ще бъдат представени на телевизионен монитор, както и допълнителни ученически творби в дигитален формат.

През годините училището променя няколко пъти името си: 1923 „Средно училище по книгопечатане и графически изкуства“; 1931/1946 „Държавното средно графическо училище за книгопечатане и графически изкуства“; от 1948 г. „Народна графическа гимназия“; от 1952 г. „Техникум по графика“; 1959 г. Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“. До края на ХХ в. техникумът променя още три пъти своето име и от 1998 г. вече е „Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография“.

+++

Повече информация ще намерите в публикацията в нашия сайт sbh.bg

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
09.02.2024 г. 16:41
Посетено:
239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38520-100-godini-natsionalna-profesionalna-gimnaziya-po-poligrafiya-i-fotografiya