Изложби

Мария Ева-Яна Бичакджиян. Изложба живопис

15 – 24 февруари 2024, СБХ – Шипка 6, зала 1С

Мария Ева-Яна Бичакджиян. Изложба живопис

Мария Ева-Яна Бичакджиян. Изложба живопис 

СБХ – Шипка 6, зала 1С
Вернисаж: 15 февруари, четвъртък, 16:00 – 19:00 часа

 

Мария Ева-Яна Бичакджиян представя в изложбата си повече от 30 картини: абстрактна и фигуративна маслена живопис и портрети, изпълнени със смесена техника.

В творчеството на Мария Бичакджиян се открояват периоди на ясни предпочитания към определена палитра. Докато в предходната си изложба тя показва платна в приглушени, почти монохромни цветове, в последните си творби експресивният ѝ почерк е засилен от ярки основни цветове.  С особена сила присъства жълтият цвят. Тя си обяснява този неочакван и за нея уклон с недостатъчната естествена светлина в нейното ателие.

Мария работи на свободна практика. От 10 години живее с нелечимо заболяване, а преди това вече е имала и ментални проблеми. Тези обстоятелства променят начина ѝ на живот, възприятията ѝ и претворяването им в изкуство. Именно в началото на този период картините ѝ се променят към монохромни, черно-бели. С времето обаче цветовете пробиват тъмнината и се връщат върху платното. В развитието си изкуството ѝ се движи към абстрактен експресионизъм и творбите в изложбата показват този етап. „Това съм аз“, казва авторката.

 

За автора:

Мария Бичакджиян е родена през 1973 в Париж. През 1998 завършва живопис в Художествената академия в София, при проф. Андрей Даниел. От 2007 е член на СБХ. Представяла е самостоятелни изложби в галерия-книжарница „София прес“ (2012), Френския културен институт в София (2009), в галерия „Алтер его“ за художници с ментални проблеми. Участва в групови и тематични изложби живопис на СБХ, СГХГ, както и в галерия/зала „България“ (2020), „Сезони“ (1999) и др . Излага творбите си в частни галерии в София.

.......

Информация за всички настоящи изложби в залите на СБХ и архив ще намерите в нашия сайт sbh.bg

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
09.02.2024 г. 16:37
Етикети:
живописизложбаСофияШипка 6СБХ
Мария Ева-Яна Бичакджиян
Посетено:
256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38518-mariya-eva-yana-bichakdzhiyan-izlozhba-zhivopis