Изложби

Любен Зидаров. 100 години. Една ретроспекция

8 февруари – 23 март 2024, СБХ – Шипка 6, зала 2А

Любен Зидаров. 100 години. Една ретроспекция

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ. 100 ГОДИНИ. ЕДНА РЕТРОСПЕКЦИЯ

Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (12.12.1923 – 3.01.2023), художник със забележителна диря в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори.

Признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в., Л. Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957). В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил. 

Завършил живопис в Художествена академия (1948), Любен Зидаров никога не изоставя своята „първа любов“ – илюстрацията за деца и възрастни. Останал в творческа кондиция до края на живота си, той по всяка вероятност бе и най-възрастният активно работещ илюстратор в света.

Изложбата включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 художествени галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника, книги с оригиналните илюстрации към тях, ежедневни прожекции на филма „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“, режисьор Мария Николова.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Повече информация и снимки ще намерите в публикацията в нашия сайт sbh.bg. 

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
09.02.2024 г. 16:29
Посетено:
194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38517-lyuben-zidarov-100-godini-edna-retrospektsiya