Изложби

Официално откриване на изложбата по книгата за деца и младежи "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди"

12 февруари 2024 г.,18:00 ч., Триъгълна кула на Сердика, София

◊ ПОКАНА

CULTURAMA, Министерство на културата на Република България
и
Музей за историята на София

Ви канят на 

Официалното откриване на изложбата по книгата за деца и младежи

„Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" 

12 февруари 2024 г. / 18:00 ч.
Триъгълна кула на Сердика, София, бул. „Княгиня Мария Луиза" 16 

Изложбата ще открият представители на Министерство на културата, Столична Община, Посолство на Държавата Израел в България, Фондация „Фридрих Еберт", Организация на евреите в България „Шалом".

Заповядайте!

Изложбата разказва истинската история на едно еврейско момиче от Берлин-Вилмерсдорф, което заедно с родителите си Щефи и Лудвиг Колм се укрива през октомври 1942 г., за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. Семейството оцелява, благодарение на помощта на цяла мрежа от хора, вярващи, че доброто си заслужава риска. Експозицията е многогласен преглед на тази история. Тя започва с препъникамък за Гертруд Кон, бабата на семейството.

Изложбата по книгата предлага иновативен подход за разказване на миналото през настоящето – риск, който прави експеримента още по-вълнуващ. По пътя ще срещнете множество забавни малки сюжети, свързани с отхвърлянето и приемането, със страха и смелостта и с оптимизма и невинността като противоотрова на злото.

Проектът е работа с паметта и светогледа и предлага варианти за действие, които повишават осведомеността за самостоятелно отговорно решение. Един от акцентите е антисемитизмът и паметта за Сузи и Холокоста. Целта е да се изградят мостове към настоящето, да се предадат знания и да се повиши осведомеността за опасностите, свързани с антисемитизма, но и с изключването като цяло (ксенофобия, другост, тормоз и др.).

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.02.2024 г. 13:09
Етикети:
CULTURAMAизложба
„Сузи внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди"
книга за деца и младежи
Организация на евреите в България „Шалом"
Фондация „Фридрих Еберт"
Посетено:
245
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38510-ofitsialno-otkrivane-na-izlozhbata-po-knigata-za-detsa-i-mladezhi-suzi-vnuchkata-ot-kashta-4-i-vremeto-na-skritite-evreyski-zvezdi