Изложби

Арт Галерия Le Papillon представя изложба БИЖУТА

„Пътуващи Пейзажи/ Traveling Landscapes“

Арт Галерия Le Papillon представя изложба БИЖУТА: 4
Евгения Георгиева
Арт Галерия Le Papillon представя изложба БИЖУТА: 5
Евгения Иванова
Арт Галерия Le Papillon представя изложба БИЖУТА: 6
Антоанета Щерева

АРТ ГАЛЕРИЯ LE PAPILLON

представя

ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ / TRAVELING LANDSCAPES

изложба БИЖУТА

08.02.2024 – 10.03.2024 г

 

С удоволствие Арт Галерия Le Papillon представя от 08 февруари до 10  март в изложбения салон на ул. "Драгоман" № 12, Варна „ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ/ TRAVELING LANDSCAPES“ под формата на ювелирни произведения на изкуството - бижута, които са подготвили участниците в експозицията.

Вече 14 години Годишната Бижутерска Сборна Изложба на Арт Галерия Le Papillon се определя като обичана, очаквана и желана традиция за много зрители и почитатели на съвременния дизайн и на уникалните произведения на изящното приложно изкуство. Едновременно с това тя вдъхновява и вълнува творците, предизвиквайки спонтанността и въображението им, преплитайки ги с желанието да се следва пулса на настоящето време и зададената тема. А целта е постигане на поетата отговорност и мисия на настоящата изложба -  да култивира вкус, естетически усет и интерес у зрителите на бижутата, като изящна, малка, уникална форма на скулптурата.

И в това 14-то издание на Годишната Бижутерска Сборна изложба на тема „ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ/ TRAVELING LANDSCAPES“, традиционно се следва първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзор на последните идеи и реализации на творците, работещи в жанра на това така обичано изящно приложно изкуство. Надграждането всяка година се изразява не само с предизвикателството на темите, но и предоставянето на сцена за изява на широк обхват творци и тяхното развитие в дизайна и ювелирния изказ. Удоволствие е да бъде провокирано създаването на нови колекции, да се даде поле за представяне както на утвърдени любими дизайнери, така и на автори, които гостуват за пръв път в пространството на арт галерия Le Papillon, на студенти, които имат възможност за свой дебют в престижен форум. Доказателство за значимостта и нуждата от подобен форум, освен ежегодното участие на едни от водещите и утвърдени имена в съвременния дизайн на бижута, е и специално организираният уъркшоп в Национата художествена академия, инспириран от предстоящата изложба в Арт Галерия Папийон. Гл. ас. д-р Мирена Златева, инициатор на уъркшопа, е организирала талантливи студенти – от първокурсници до магистри, които да направят своеобразен дебют, представяйки създадените по темата на експозицията бижута. Изключително важно е стимулирането на въображението и усърдието в младите автори, за да има нови поколения последователи в ювелирността и дизайна. Ще проследим, как предизвиквайки себе си, всеки творец ще създаде своите ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ – това, което го е впечатлило по време на някое пътуване или измислени пейзажи, пресъздадени в материя. Пътувайки ние се обогатяваме както с всичко различно от нашето ежедневие, което виждаме, така и емоционално, възхищавайки се на хармонии от колорит и форми. Често искаме да съхраним и запечатаме по-дълго този възторг и да можем да се връщаме към това чувство в друго време.

Предизвикателството в това издание е всеки автор-бижутер да се превърне в творец на своя пейзаж или да трансформира това, което обзора на очите му е запечатал и всеки да създаде своите бижута посредством таланта да се укротява материята. Възприемането на природата, урбанизираната или неурбанизираната среда с нейната топография, архитектура, културни и природни измерения, действа като активатор на определени, фини емоции и асоциации, стимулиращи въображението и отключващи мистичното, креативно зрение на възприемащия. Идеята е да се предизвика изследване на влиянието на външната среда и формите на географията върху съзнанието, емоциите и поведението на хората под формата на  бижута, съхраняващи информация за ПЕЙЗАЖИ, които да се превърнат в ПЪТУВАЩИ, чрез желанието да бъдат носени. Гъвкавостта и адаптивността на всеки от нас в ежедневието ни налага бижуто, като мини скулптура да не е само носител на концентрирано съдържание, но да е и част от нашият индивидуален еволюиращ израз.

Желанието е всеки автор да бъде стимулиран да надскочи личните си граници и традиционно виждане и да предложи различни ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ, притворени в материя. Така чрез благородни метали сребро и злато, скъпоценни и полускъпоценни камъни, перли, естествени материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, може да се изрази и материализира фантазията в ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ / TRAVELING LANDSCAPES, преплетени с емоционалността, естетиката и фините умения на артиста. 

Това са някои идеи, с които могат да се интерпретират 

„Пътуващи Пейзажи/  Traveling Landscapes“

  • планински пейзажи, чийто форми да бъдат съхранени в миниатюрна форма на скулптурирано бижу
  • градски пейзаж, чийто символи могат да бъдат изведени до бижу
  • имагинерни пейзажи, създаващи усещането за паралелна реалност, видима от всеки по различен начин
  • пътуващи асоциативни пейзажи, създадени от нетрадиционни материали
  • пейзажи, напомнящи за древността или изпълнени посредством древни техники
  • пейзажи, носещи минималистична информация и характер
  • интериорни пейзажи с изобилие от светлина, блясък и пищност
  • лирични пейзажи, чиято поетика предизвиква нежност

Мисията на изложбата е чрез средствата на бижутерията и основния й интимен елемент да привлече още по-широк спектър от публика, впечатляваща се от идеите на авторите. Да напомни, че функцията на бижуто е не само да ни украси, да изрази нашия стил, принадлежност, вкус, но и да носи радост и удовлетворение от физическото докосване до малката изящна пластика, да носи естетическа наслада от форма, обем, цвят, както и материалното усещане за пълнота от присъствието на обекта. Бижуто е лично и индивидуално изкуство, което свързва автор и зрител по силно деликатен и дълбок начин. 

Очакваме както срещата с новите произведения на любими дизайнери, така и идеите на нови автори, представяни за първи път в пространството на арт галерия Le Papillon. Участниците в  ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ/ TRAVELING LANDSCAPES тази година са 49 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти и магистри от Ателие за бижута към Катедра Метал при НХА, София с проф. Димитър Делчев и гл.асистент д-р Мирена Златева. А разнообразието от материали, както обикновено е впечатляващо: благородни метали – сребро и злато;  скъпоценни и полу-скъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, месинг, високотемпературен порцелан; текстил; кристал, както и всички други съвременни материали, като гума, плексиглас и др.

Участниците в 14-тото издание на Годишната ни Бижутерска Сборна изложба на тема ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ/ TRAVELING LANDSCAPES са:

Адриана УзуноваАлександра ПоповаАнгелина ЦветковаАнна Гюдюлева, Анна Медарска, Антоанета Щерева, Биляна Копоева, Благовеста Кенова, Богдана Топрева, Борис Пращилски, Борислав Кръстев, Ваня Колева & Димитър Стоименов, Вараздат Айрапетян – Вари, Велислава Божилова, Виктор Павлов, Виктория Димитрова, Владимир Ванков, Владимир Радоев, Галeна Стефанова, Гергана Бернардова, Грагат Айрапетян - Грант,  Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Даяна Казакова, Денелин Георгиев, проф. Димитър Делчев, Евгения Георгиева, Евгения Иванова, Евгения Илкова, д-р Елена Кафеджийска, Ивенчев & Рая, Ирена Ганчева, Йордан Цанков, Йосиф Йосифидис – Iosif,  Калина Филчева, Калина Чанкова, Камена Сиракова, Карина Амбарцумян, Катя Лазарова, Катя Чолакова, Мартина Драгова, гл. асистент д-р Мирена Златева, Николай Сърдъмов,  Симеон Шомов, Снежана Нейкова & Лена Старибратова, Стефания Мангърова, Тео Хвърчилков, Теодор Лулчев, Теодора Николова.

Изложбата ПЪТУВАЩИ ПЕЙЗАЖИ/ TRAVELING LANDSCAPES, може да бъде видяна от 8 февруари до 10 март 2024 г. в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. "Драгоман" № 12, Варна /до Куклен театър/, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery, където регулярно се публикуват демонстрации върху модели.

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
07.02.2024 г. 10:29
Етикети:
Посетено:
993
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38495-art-galeriya-le-papillon-predstavya-izlozhba-bizhuta