Изложби

Откриване на изложба "Импасто и текстурна живопис" на Румен Кожухаров и събеседване с художника

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, 12. февруари 2024 г., 17.00 ч.

Откриване на изложба "Импасто и текстурна живопис" на Румен Кожухаров и събеседване с художника

◊ ПОКАНА

На 12 февруари 2024 г. от 17.00 ч. в книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ с адрес ул. „Георги С. Раковски“ 191Б ще бъде открита изложбата "Импасто и текстурна живопис" на Румен Кожухаров.

Заповядайте на събеседване с художника, за да научите повече за техниките в новата му изложба и да разгледате 40-те му творби.

Румен Кожухаров е главен асистент по дизайн и дигитално рисуване към департамент ,,Дизайн“ в Нов български университет. През годините участва в над 60 общи изложби, организирани в страната и чужбина, като приоритетно участва в благотворителни изложби и инициативи. Живописните му творби са предимно нефигуративни, а творчеството му е свързано с непрестанно търсене на абстрактна връзка между духовното и материално звучене на боята и нейната мазка върху платното. Релефите, триизмерността, която оставя четката върху равнината, са основен обект на изследване и любопитство от страна на автора. Към този момент има 9 самостоятелни изложби и 3 съвместни изложби със съмишленици в сферата на изобразителното изкуство.

Импасто живописната техника е подбрана поради възможността за най-свободна трактовка на формата. Тази техника потапя твореца в създаване на разнообразни мазки и усещания за материалност. Така нареченото „текстурно изкуство“ в момента е една от най-горещите тенденции в изобразителното изкуство в социалните медии. Богатството от възможности за създаване на ниски и високи релефи, изследвайки първите стъпки в скулптурата до безкрайното експериментиране с цветовете на акрилната боя, гланца, матовите повърхности, броката и позлатите – отваря един безкраен свят за приключения и фантазия.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
06.02.2024 г. 15:42
Етикети:
изложбаРумен КожухаровНБУ в ЦЕНТЪРаНБУ
департамент "Дизайн“
Импасто и текстурна живопис
Посетено:
250
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38491-otkrivane-na-izlozhba-impasto-i-teksturna-zhivopis-na-rumen-kozhuharov-i-sabesedvane-s-hudozhnika