Изложби

"Хроники на съзерцанието" - изложба графика на Маня Вапцарова

12 - 29 февруари 2024, Галерия "Стубел"

"Хроники на съзерцанието" - изложба графика на Маня Вапцарова

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"
представя

"Хроники на съзерцанието"

Изложба графика на Маня Вапцарова

12 - 29 февруари 2024

Откриване; 12 февруари, 18 часа

На 12 февруари 2024 в Галерия Стубел се открива графичната изложба на Маня Вапцарова "Хроники на съзерцанието"

Идеята за този творчески проект е породена от желанието за вникване в тъканта на настоящето, вслушване в усещанията за действителност и илюзия, определящи отношението към този свят и обвързано с множество предизвикателства.

Част от творческия процес включва вглеждане в създадени през годините творби и преосмислянето им в един различен нов контекст, в който биват вписани чрез фрагментиране, манипулиране, прекомпозиране и доразвиване в посока, която ги представя като многопластови палимпсести или композиции с повтарящ се ритъм. В координатната система на спокойствието и тишината попадат образи, форми, състояния, отношения, които могат да се проявят както чрез експериментиране с традиционни и дигитални динамични изобразителни средства, така и чрез видео прожекция на анимирани фрагменти от рисувани изображения.

В този контекст зрителят би могъл да стане съпричастен на съзерцанието, усещането за отсъствие на време, съпътстващо процеса на създаването на експозицията. Намерението е посредством позитивни визуални стимули, натрупване и преплитане на възприятия да бъде постигнато усещане за взаимодействие с елементи от природата или със следи и знаци от цивилизацията.

Позната на нашата публика като един от големите майстори на графичния лист, Маня Вапцарова няма нужда от представяне. Със своите интересни визуални решения през годините, както и с професионализма си в техниката на голямоформатната дълбокопечатна графика, художничката отдавна е разпознаваем автор – график с установен пластичен почерк.

За мен тази изложба поставя един фундаментален проблем. Тя провокира размисли около границата между класическите графични техники и дигиталните технологии. Тя свидетелства и за желанието на немалко художници днес – в полето на глобализираната визуална продукция – да излязат извън каноните на традиционната графика в търсене на по-разнообразни възможности за представянето ѝ – споделя д-р Милена Балчева-Божкова, която е куратор на изложбата.

 

◊ ЗА АВТОРА

Маня Вапцарова е родена през 1961 г. в София. През 1986 г. придобива магистърска степен в специалност „Графика“, НХА.

От 2015 г. е професор по живопис и графика в катедра „Сценография“, НХА. Има докторска степен по изкуствознание и изобразително изкуство.

От 1986 г. до днес Маня Вапцарова участва в колективни изложби в Испания, Полша, Унгария, Италия, Германия, Мексико, Русия, Финландия, Холандия, Словакия, Белгия, Турция, Великобритания, Австрия, Япония, САЩ, Сърбия, както и в международни биеналета в Краков (Полша), Варна и София, Йокохама, Канагава (Япония) и Гуанлан (Китай).

Има множество самостоятелни изложби, сред които в галериите Арт Алея, Шипка 6 и Алма Матер (София), KUNST pavillon в Айзенах (Германия), в Ерфурт (Германия) и Кремс (Австрия).

Маня Вапцарова е носител на награди от Международното биенале на графиката – Варна (1987), Биеналето на графиката – Любин, Полша (1989), награда на журито на „Enter into Art“, Кьолн, Германия (2016). Нейни творби се намират в галерии и частни колекции в Австралия, Австрия, Белгия, България, Германия, Италия, Полша, Португалия, САЩ, Словакия, Сърбия, Унгария, Франция, Чехия, Швеция, Япония.

 

Автор:
Галерия "Стубел"
Публикация:
06.02.2024 г. 12:09
Етикети:
графикаизложбаГалерия "Стубел"
д-р Милена Балчева-Божкова
"Хроники на съзерцанието"
Маня Вапцарова
Посетено:
440
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38489-hroniki-na-sazertsanieto-izlozhba-grafika-na-manya-vaptsarova