Изложби

“Тъга по изгубената модерност” - живопис на художници от група XXL в Градската художествена галерия – Варна

Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев, Свилен Стефанов са авторите в проекта на “Артмарк” с куратор Сузана Николова, който гостува в морския град от 8 до 28 февруари

“Тъга по изгубената модерност” - живопис на художници от група XXL в Градската художествена галерия – Варна: 2
Димитър Яранов, Red
“Тъга по изгубената модерност” - живопис на художници от група XXL в Градската художествена галерия – Варна: 3
Росен Тошев, Голяма пощенска картичка IV
“Тъга по изгубената модерност” - живопис на художници от група XXL в Градската художествена галерия – Варна: 4
Свилен Стефанов, Grieving Over Lost Modernity

◊ ИЗЛОЖБАТА

“Тъга по изгубената модерност” - живопис на художници от група XXL в Градската художествена галерия – Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя от 8 февруари проекта на галерия и аукционна къща “Артмарк” с названието “Тъга по изгубената модерност. Живопис на художници от група XXL - Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов“.

Експозицията включва произведения, създадени през последните години от авторите, които навлизат в художествения живот на София в началото на 90-те години на миналия век. Тяхното творчество се свързва с една от най-известните арт групи от това време - XXL, както и с едноименната галерия, съществувала между 1996 и 2003 г. В общата картина на българското изкуство тази група е един от първите реални примери на независима художествена дейност извън рамките на организираното и предвидимо като развитие българско изкуство.

Изложбата, която можем да видим в Градската художествена галерия на Варна, показва актуални произведения на четиримата художници от този някога пределно провокативен артистичен кръг - споделят организаторите. - Новите работи, които са включени в изложбата, изглеждат доста различно от създадените в периода на 90-те, когато творчеството на авторите се свързва предимно с работа в областта на алтернативната материалност на концептуалното изкуство. И днес те се изразяват с разнообразни средства, но акцентът неизменно пада върху живописта. Всеки един от тях има успешна артистична кариера, която съчетава с академична работа, а техни произведения се намират в музеи и частни колекции по цял свят.

Всички картини от изложбата са включени в издаден луксозен каталог.

Откриването е от 18:00 ч. на 8.02.2024 в Градската художествена галерия – Варна, на ул. „Л. Каравелов“ 1.

..........

Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варнаhttp://varnacityartgallery.com

 

Репродукции: архив на авторите

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
05.02.2024 г. 15:10
Посетено:
249
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38486-taga-po-izgubenata-modernost-zhivopis-na-hudozhnitsi-ot-grupa-xxl-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna