Изложби

"Неспокойни повърхности" – изложба на Красимир Карабаджаков

7 февруари – 28 април 2024, Национална галерия / Двореца

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия
представя

Красимир Карабаджаков

"Неспокойни повърхности"

7 февруари – 28 април 2024

Куратор: Яна Братанова

Откриване на 7 февруари, сряда, 18.00 часа
Двореца, пл. „Княз Александър І“ 1

 

Включените в изложбата картини очертават територията на образните натрапчивости, които преследват Красимир Карабаджаков през годините. Владение, в което възгледът за живописта се издига над баналността – иконографски, тематично и творчески.

Още с избора си на повърхност художникът бяга от плоскостта и от диалога с нея, за да прекъсне умишлено това празнословие. Фината като лист алуминиева или друга повърхност не резонира, докато Красимир Карабаджаков не създаде втора повърхност, върху която разгръща своите неочаквани сцени, изградени от детайли и персонажи, които никога не са буквални. Чудновати оригинални фрагменти – отделни образи, пориви и обсесии, които авторът събира на едно място, оформят основните живописни серии, по които работи през годините, сред които: „Хоби“, „Наказание“, „Затворена тема“, „На север“, „Къща на изгряващо слънце“, „Пейзажи“, „Балкански пейзаж“, “Летище“, “HORROR”, “GOLD” и др.

Живописта на Красимир Карабаджаков определено се причислява към полето на концептуалното. Неговият подчертано личен експресивен жест затруднява направата на пряк паралел с изкуството на друг автор, работещ в сходна посока. Динамизмът на формите, фината ироничност и чувствителност на визията, разместването на мащабите и умението за преобразуване на пространството са водещи характеристики за изкуството на художника. Той умело създава усещане за неспокойна повърхност, която сякаш вибрира, движи се и остава постоянно несигурна. Избягвайки познатите уютни похвати при изграждането на композицията и принципите на златното сечение, Красимир Карабаджаков често използва подход, присъщ за азиатския тип композиране – бялото поле в горната част на платното е умишлено уголемено, а чистият вертикал е пресечен от хоризонтал. Това предизвиква за погледа на зрителя колебливост и несигурност, както при среща с източното изкуство

Повърхността на творбите е експресивна най-вече поради натрупаната енергия вследствие на концентрираната и задълбочена работа с живописната материя. Авторът изпитва неизменно известна степен на неспокойствие, използвайки плоската форма на изразяване, присъща на живописта, познавайки многобройни примери от световната история на изкуството, както и ускореното развитие на новите технологии във виртуалния и визуален свят днес.

Красимир Карабаджаков завършва през 1988 специалност „Живопис“ в класа на проф. Петър Михайлов в Националната художествена академия. Още с първите си изяви е припознат като един от живописците, дистанцирали се категорично от традиционния изобразителен език. Той е сред петимата основатели на групата  „Диско‘95“, заедно с художниците Румен Жеков, Красимир Добрев, Димитър Митовски и Кольо Карамфилов. От 2010 преподава живопис във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Сред талантливите съвременни млади автори са мнозина негови ученици.

.............................

Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция

Яна Братанова, куратор на изложбата

Автор:
Национална галерия
Публикация:
02.02.2024 г. 15:29
Етикети:
Посетено:
297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38476-nespokoyni-povarhnosti-izlozhba-na-krasimir-karabadzhakov