Изложби

"Отвъд човека" - изложба на Кольо Карамфилов

26 януари – 24 март 2024, Национална галерия / Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

"Отвъд човека" - изложба на Кольо Карамфилов: 2
Кольо Карамфилов. Изгаряне на пейзажа, 1993, От цикъл „Субективни ритуали“ офорт, акватинта, хартия, 63 х 90 см Частна колекция
"Отвъд човека" - изложба на Кольо Карамфилов: 3
Кольо Карамфилов. Белият ангел на клоуна, ок. 2010, акрилни бои, платно, 90 х 60 см, Частна колекция
"Отвъд човека" - изложба на Кольо Карамфилов: 4
Кольо Карамфилов. Лилава луна, 2005, смесена техника, картон, 90 x 65,5 см, Колекция галерия „Джуркови“

◊ ИЗЛОЖБАТА

Национална галерия/
Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представя

Кольо Карамфилов

"Отвъд човека"

26 януари – 24 март 2024

Откриване: 26 януари, петък, 18.00 часа,
 САМСИ, бул. “Черни връх” 2

 

В експозицията са включени непоказвани и малко известни творби на Кольо Карамфилов, селектирани от куратора Надежда Джакова и събрани със съдействието на сина му Росен Карамфилов и галеристката Радост Коцева. Водещ в избора е повтарящият се мотив на човека, изваден извън обичайната изобразителност, превърнат в символ, знак на автора и изкуството му.

„Кольо К. променяше света с всяка една своя изложба, докато беше с нас на земята. Както неведнъж е казвал самият той – за да ни разкаже една история за малко. До следващата история, която пак да ни разкаже за малко. Историите не свършиха с неговото изкачване по стълбата към небето. Напротив. Отговорността да ги разказваме обаче остана у всички нас, които го обичаме с всяка своя клетка, до самия ръб на безкрая. Ние продължаваме да споделяме с почитателите на високото изкуство неговите истории, останали завинаги в картините му, в рисунките, във всеки щрих и всеки милиметър същина. Да, факт е, че не можем да ги разкажем по неговия начин. Но се опитваме да го правим така, както той би го искал. А той би искал на публиката да ѝ бъде безкрайно интересно. Експозицията „Отвъд човека” е именно това – една от историите на Кольо К., която не сме разказвали никога досега. И която ще разкажем със затаен дъх. Благодаря на всички, които са част от нея. На всички организатори, на всички колекционери. На всички онези, които направиха това за един български гений. Той го заслужава.” (Росен Карамфилов)

-------------------
За повече информация:

Надежда Джакова, зав. филиал САМСИ

Автор:
Национална галерия
Публикация:
26.01.2024 г. 10:51
Посетено:
485
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38436-otvad-choveka-izlozhba-na-kolyo-karamfilov