Изложби

Изложба „Експанзионизъм. Жест – материя – знак“ на Албино Пити в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен

В експозицията ще могат да се видят над 100 творби на автора, рисувани в периода от 2012 до 2024 г.

Изложба „Експанзионизъм. Жест – материя – знак“ на Албино Пити в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен

◊ ПОКАНА

На 6 февруари от 17.00 ч. в Художествена галерия „Илия Бешков“ – гр. Плевен ще се открие изложбата „Експанзионизъм. Жест – материя – знак“ на художника Албино Пити. Той е с италиански произход, но може да се определи като световен артист. Творческият му път преминава освен през Италия, също така през Холандия, Испания, България и още множество страни, в които организира изложби. Впечатляващи са големият брой луксозни цветни каталози и множеството критически материали за автора – над 30 – публикувани от различни точки на света. Както движението, пътешествието и общуването сякаш съпътстват автора през целия му творчески път, така и в творчеството му има много движение и общуване. Общуването е непосредствено с творбата, чрез авторския жест пресъздаден с художествените материали и осмислен чрез символи и знаци, които конкретизират събитието, което вдъхновява художника. Творбите му са изработени бързо и отразяват емоционалната нагласа на автора, който е под въздействието на вдъхновението от преживяното или усетеното. За да даде и културна препратка – ключ към тълкуванието на творбата, Албино Питти често добавя символи и знаци.

В настоящата изложба ще могат да се видят над 100 творби на автора, рисувани в периода от 2012 до 2024 г. Ще има включени и няколко творби на студенти от Нов Български университет, рисувани в рамките на творческата работилница проведена от Албино Пити на 15 и 16 ноември 2023 г. в университета. На 7 февруари в Художествена галерия „Илия Бешков“ ще се проведе творческа работилница, ръководена от Албино Пити с участието на ученици от Националното училище по изкуствата в гр. Плевен. Изложбата може да бъде видяна до 26 февруари.

 

Повече за експозицията

Албино Пити чрез силата на жеста изследва вечно трансформиращата се материя в абстрактната живопис. Динамичната абстрактна композиция, работена на един дъх и в която буквално се случва експлозия от цветове и знакови форми е ключът към направлението Експанзионизъм, чиито създател е Пити. Експанзионизмът насърчава появата на разнообразни абстрактни детайли в композицията, който допълвайки се заживяват свой живот в художествената творба. Рисунъкът на Пити се създава „светкавично“ и без последващ ретуш. Бързината на жеста сякаш улавя енергията на времето. Това е и енергията на твореца, който общува със своя вътрешен глас и отразява цветовете на своята душа. Пред нас се разкрива колоритна симфонията и авторът ни провокира да навлезем в творческия имагинерен свят и осъществим семантичната връзката видимо-невидимо в динамичната абстракция.

Изложбата „Експанзионизъм, Жест – Материя – Знак“ обединява творческите търсения през последните няколко години на художника. Чрез силата на абстракцията Албино Пити загатва за вечната трансформация на материята, вибрациите на живота и динамичният свят в който живеем. В творбите е концентрирана творческа енергия на абстракцията, която ни освобождава от оковите на класическата живопис и метафорично погледнато – нашата душа се освобождава от предрасъдъците на миналото и смело може да погледнем към бъдещето, светът на комуникациите и по-специално лекотата на общуване между хората.

Трите пункта, върху които художникът акцентира в настоящата изложба са „Силата на Жеста“, „Материята и нейната вечна изменчивост“ и „Знаковите форми“. Жестът е действието, чрез което се случва „творческата експлозия“, „експанзия“ или изливането на цветовата енергия върху платното. Материята свързваме с „Галактиката от цветове“ динамично оформяща се върху платното.

Множеството цветови нюанси и комбинации, които се случват в процеса на „творческата експанзия“ ни разкриват път към знаковите форми. Направлението Експанзионизъм в абстрактната живопис за няколко десетилетия е набрало множество последователи и ученици на Албино Пити от всички краища на света.

Абстрактният рисунък на Пити се движи по платното подобно на свободна мисъл. Той извършва игриви форми, които въпреки свободния изказ имат балансиран колорит и пространствени обеми. Това се дължи на майсторското чувство за естетика и познание за разработка на композиция. Албино Пити изгражда „отворен тип“ абстрактни композиции и колажи с превес на ярки и топли тоналности, които позволяват подобно на перспективно усещане да  „навлезем“ в приказния свят на художника. Дълбочината на композицията в повечето случаи е в студена и приглушена тоналност, което позволява на ярките рисунъчни мотиви да заживеят собствен живот в една Вселена от абстрактни форми. Вдъхновяващ елемент за неговото творчество е музиката, чиито тоналности се явяват творчески импулс при разработка на колорита и формите в абстрактните творби.

Абстракцията за Пити е израз и на контакт с духовни измерения. Както споменава художникът: „Вслушвайки се в сърцето си, в реалността, аз съм воден от нов начин на гледане, отвъд видимото и формата … Изкуството ни свързва с нашия източник, с нашето най-съкровено "аз", и тази вътрешност ни връща към диханието, което оживява света. Жизненият импулс ни свързва с творческия източник, с това, което е, а не с това, което изглежда…“.

Наред с идейната концепция на художественото течение Експанзионизъм, Албино Пити членува в италианските художествените групи „Transvisionism“ и „Gruppo Aniconismo Dialettico“ (GAD), основана в Arte Fiera, Болоня, през 1997 г. През този период художникът работи съвместно с известния италиански изкуствовед Джорджо Ди Дженова. Пити е възпитаник на Холандската съвременна школа, най вече на художествените училища в Ротердам и Амстердам. Ученик е на Георг Пийлман.

Албино Пити е получил много международни награди. Негови творби са излагани в Италия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, САЩ, Испания, Югославия, Словакия, България, Португалия, Люксембург, Монако, Обединените арабски емирства, Сан Марино, Канада, Англия, Индонезия, Мароко, Швеция, Дания и други страни.

д-р Юлиян Райчев Ph.D

Изкуствовед         

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
23.01.2024 г. 08:40
Етикети:
творческа работилницаАлбино Питиабстрактна живописизложбаПлевен
„Експанзионизъм. Жест – материя – знак“
Художествена галерия „Илия Бешков“
Посетено:
389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38431-izlozhba-ekspanzionizam-zhest-materiya-znak-na-albino-piti-v-hudozhestvena-galeriya-iliya-beshkov-pleven