Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Из Колекциите / Ex - Collections, 15. издание графична изложба

23 януари 2024 г. – 07 февруари 2024 г.

За 15-а поредна година Арт Галерия Le Papillon, по традиция през януари, среща почитателите на графичното изкуство в малък и голям формат със селекция от различни колекции с произведения на обичани, утвърдени, награждавани художници, изразяващи се със средствата и в различните техники на графиката, на рисунката с игла, щихел, въглен, молив, в черно бели нюанси или в цветна литография и акварел. Развивайки и обновявайки традицията всеки път, в стремежът да се разнообрази и да бъде даден акцент на това 15-то издание, фокусът в селекцията е поставен върху утвърдени имена в българското изкуство, доайени в своята област. Някои са разпознаваеми конкретно в графичното изкуство, виртуози на графичните техники, чиито имена са еталон за високи графични умения. Други се изразяват във всички жанрове на изящното и приложното изкуство, и част от техния творчески път неминуемо включва и овладяването на графични техники в различни периоди. В тази експозиция се набляга на рисунката, като деликатната, но солидна база на всяка творба и се предоставя възможността на широката публика да се докосне до рисунки на именити майстори от частни колекции.

Графичното изкуство представлява необятно богатство от разнообразие, което чрез своята наситеност на информация, малки детайли, наслагване на образите и многообразие може да изпълни сетивата и да провокира нови асоциативни представи. За да е наистина пълноценно преживяването от съприкосновението с този тип изкуство е много важно не просто да се представят определен брой творби в изложба, а предварителната селекция на участващите графики да е обмислена и прецизна. В това 15-то издание с много внимание сме подбрали графични творби и рисунки, които ще изненадат дори запалени почитатели и колекционери, следящи творческият път на тези автори. Много интересни и ценни екземпляри, част от цяла колекция, са няколко рисунки с молив, както и два акварела на Христо Каварналиев, създадени в периода 1943-1947 година. Селекцията включва както няколко портрета с графит и цветен молив, така и скици от различни, любими места – Камен бряг, Балчик, Каварна. Васил Стоилов е включен в настоящата изложба с една творба – прецизно изпълнен „Акт“ с молив, доказващ висок и категоричен талант, рисувачески умения и перфекционизъм във всеки щрих. Отлично доказателство за непреходността на изкуството и това, че класиката може да звучи модерно и да вълнува различни поколения във времето. С една рисунка в туш и акварел е представен и Димитър Казаков – Нерон.

 Носителят на Хердерова награда – проф. Стоимен Стоилов ще ни зарадва с офорти от добре познатия на почитателите му цикъл „Echoes“, монографирани в различни печатни издания. Също и офорт, част от илюстрираната с негови произведения стихосбирка на Пенчо Славейков, „Пътуване с риба“, номинирана за награда на международен форум и няколко рисунки. Друг ярък представител на варненската графична школа и „Вулкан“, независимо, че е роден във Велико Търново е Петьо Маринов, включен с един офорт. Варна е представена с още двама емблематични творци – Роберт Баръмов, с няколко офорта и сухи игли и Ванко Урумов с цветен офорт от 1983 година. Свързано с Варна е и името на Милко Божков, чийто офорти от 1982 година от цикъл „Огледало“ и цветни литографии са селектирани за експозицията.

Разнообразното творчество на Любен Диманов е представено чрез няколко офорта в разпознаваемия за автор стил, както и „Изход“ и „Глава със сълзи“, монографирани в изданието „Съвременна българска графика“. За радост на почитателите, в селекцията са включени и няколко творби на Стоян Цанев – три офорта от 1984 година и три прекрасни цветни литографии от 90-те години, внасящи много настроение, свежест и цвят в преобладаващата черно-бяла експозиция. Цветни, както обикновено, са и литографиите на Димо Колибаров, разказващи за полета на мисълта и силата на човешкия дух, чрез символните послания, закодирани в композициите му. Жизнерадостно и празнично настроение носят литографиите на Недко Итинов от цикъла "Карнавал“, като участващите  произведения ни позволяват да преоткрием автора и в графичното поприще. Многообразието на графичните техники е допълнено с две творби, изпълнени в техниката суха игла на проф. Петър Чуклев, дал основите на голяма част от българските графици като преподавател в НХА след 1990 година. Именно той получава специалната награда за цялостен принос в областта на книжната графика на Първото международно биенале за екслибрис в България.

Освен доайени в графичното изкуство, в селекцията попадат и именити творци на съвременното изкуство като цяло, какъвто е Георги Чапкънов – Чапа, силно разпознаваем автор в областта на скулптурата, а почеркът му е също толкова автентичен и в рисунката. В типичния му провокативен маниер на осмиване и критика към човешки качества са изпълнени и двете участващи литографии. Изненада може би ще бъдат и включените рисунка с въглен на акад. Светлин Русев – „Дамски портрет“ от  1986 година, както и един „Акт“, изпълнен с акварел от 1965 година.

Живко Мутафчиев е автор, чието творчество следим с любопитство и обикновено представяме в графичната изложба с най-новите му творби, които имат своята своеобразна премиера пред публика. Той отново присъства и в тазгодишната селекция, но в унисон с фокуса на това издание, са включени и негови литографии от 1998 година, интересно допълнение към цялостния обзор на неговото творчество. Анна Тихонова – Йорданова е включена с два „златни“ нежни офорта, а Юлиян Йорданов с офорт в типична и разпознаваема за автора тематика.

Убедени в силата на творчеството да приобщава нови и да събира стари приятели на изкуството, в пространството на Арт Галерия Le Papillon ще бъдат представени произведения на следните автори:

Анна Тихонова - Йорданова, Ванко Урумов (1941-2020), Васил Стоилов (1904-1990), Георги Чапкънов, Димитър Казаков - Нерон (1933-1992), Димо Колибаров, Живко Мутафчиев, Любен Диманов (1933-2023), Милко Божков, Недко Итинов (1956-2021), Петър Чуклев, Роберт Баръмов (1966 - 2021), Петьо Маринов, Светлин Русев (1933-2018), Стоимен Стоилов, Стоян Цанев (1946-2019), Христо Каварналиев (1894-1951), Юлиян Йорданов.

Една от мисиите на галерията е да стимулира колекционерството и интереса към изобразителното изкуство в местен и световен мащаб, да спомага развитието на пазара на изкуството у нас. Затова се стремим да отговаряме на интереса на колекционерите към творби от обичани имена, като нямаме амбицията да покажем всички в една експозиция, а да обновяваме интереса към графичното изкуство и рисунката.

Експозицията може да бъде разгледана от 23 януари до 7 февруари 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, както и на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
22.01.2024 г. 17:14
Посетено:
213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38425-art-galeriya-papiyon-predstavya-iz-kolektsiite-ex-collections-15-izdanie-grafichna-izlozhba