Изложби

Националният военноисторически музей открива традиционната дарителска изложба „Памет за бъдещето“

С представянето на част от най-любопитните експонати, постъпили през 2023 г. екипът на Музея отдава заслуженото уважение на всички дарители

Националният военноисторически музей открива традиционната дарителска изложба „Памет за бъдещето“
„Към битката“, худ. Димитър Гюдженов, акварел

На 24 януари (сряда) от 15.00 часа на ул. „Черковна“, 92 в София Националният военноисторически музей открива културната си програма с традиционната изложба „Памет за бъдещето“.

С представянето на част от най-любопитните експонати, постъпили през 2023 г. екипът на Музея отдава заслуженото уважение на всички дарители – от наследниците на свързани с българската история личности до структурите на Министерството на отбраната. В изложбата са представени лични вещи, документи и сабя на военните лекари подполковник д-р Петър Гачев и д-р Атанас Папазов, участници в Балканските войни (1912 – 1913) и Първата световна война (1914 – 1918), както и немски бинокъл на ветеринарния фелдшер Григор Вулев, служил през същия период. Сред ценните реликви от епохата на войните за национално освобождение и обединение са и заповед за награждаване с медал за участие в Сръбско-българската война (1885) на френския гражданин Жак Батиста Далей, доброволец в Трънската народна опълченска №1 чета, противогаз на кап. Христо Кадийски, дарен от неговия внук, отличка за калпак на Македоно-Одринското опълчение, дарена от наследниците на поручик Гавраил Фъкев, комплект за копиране на снимки на фотографа Кирил Налбантски, служил в гранични войски. За пръв път тази година Музеят ще представи откупени от него движими вещи, окачествени като културни ценности – редки военни униформи, картини на Димитър Гюдженов и Станю Стаматов, отличия и др.

Сред най-интересните артефакти, дарени от военните формирования, са различни модели хладно и огнестрелно оръжие на въоръжение в Българската армия по време на войните за национално обединение. Интерес предизвикват също катапултна седалка, дихателен апарат „Сатурн“, както и ракети и авиационни бомби, които вече са част от външната експозиция на Музея. Съвременният облик на Българската армия се допълва от дареното знаме на българската мисия в Мали (2013 – 2023) и от лични дарения на бриг. ген. (о.р.) Радостин Илиев, кап. д-р Елисавета Грънчарова и ст. лейтенант д-р Георги Семовски.

На събитието ще бъдат връчени дарителски грамоти и билети за целогодишен безплатен достъп до НВИМ и филиалите му в знак на признателност към всички дарители, които показват съпричастност към опазването на българското историческо наследство.

 

 

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
18.01.2024 г. 16:38
Посетено:
256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38411-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-otkriva-traditsionnata-daritelska-izlozhba-pamet-za-badeshteto