Изложби

Изложба „Америка на Атанас Славов“

18 януари - 29 февруари 2024 г., Библиотека на Нов български университет, II етаж

Изложба „Америка на Атанас Славов“

◊ ПОКАНА

По повод отбелязването на Атанас-Славов ден на 18 януари 2024 г. Библиотеката на НБУ организира изложба „Америка на Атанас Славов“. Основният акцент на събитието е поставен върху сложната биографична и творческа траектория на връзката на писателя с Америка – от публикуването на громящата „макартистката реакция“ и „консуматорското общество“ отвъд океана книга „Под сянката на Фордовия мит“ (изд. „Народна младеж“, 1963) до емиграцията му в САЩ през 1976 г. Славов не само получава американско гражданство, но и в немалка степен открива своята „втора родина“, чиито издателства публикуват англоезичната му поезия и проза, както и неговите научни, литературно-исторически, културологични и политически трудове. Така или иначе, отношението на българския писател към Съединените американски щати остава многопластово и сложно, израз на което е например знаковото му стихотворение „The dough of America is rising in me“ (от едноименната поетична книга, 1986 г.). В САЩ Славов не забравя корените си и драматичната българска историческа съдба, която го обрича на принудителна емиграция (и в лицето на социалистическата държава - осъжда като невъзвращенец), и постоянно се връща към културните специфики, социалните и политически травми, образите и езика на своята родина. От друга страна в никакъв случай авторът на „Mr. Lampedusa has vanished“ не изневерява на неконформистките си „младежки идеали“ – до голяма степен „неговата Америка“ не е Америка на корпорациите, силовото имперско глобално влияние и закостенелия консерватизъм, а тази на индианците, битниците, контракултурата, 60-те, Фолкнър, Хемингуей и Селинджър, на утопията, мечтата и постоянната борба за истинска демокрация във вътрешен план и световен мащаб.

Изложбата ще бъде представена в рамките на провеждащите се за четиринадесета поредна година „Атанас-Славови четения“ в НБУ.

Експозицията от книги в Нов български университет „Америка на Атанас Славов“ включва документи, които са част от личната библиотека на Атанас Славов. Към изложбата е съставена библиография и всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 29 февруари 2024 г. В избраната библиография има 62 библиографски описания и съдържа препратки към съдържания на книги в библиотечния каталог на НБУ.

Сред изложените документи в библиотеката на втория етаж са: „Абрахам Линкълн“ от Карл Сандбърг, „България. Америка. Русия“ от Марин Пундев, „Изкуството на САЩ“ от Атанас Стойков, „Под сянката на Фордовия мит“ от Атанас Славов, „Политическа история на Америка“ от Уилям Фостер, „САЩ и България по време на Първата световна война“ от Андрей Пантев, „American literature“ от Виктор Шаренков, „Dimitrov of Bulgaria: A political biography of dr. Georgi M. Dimitrov“ от Чарлз Мозер, „Field key to the flora of Yellowstone National Park“ от Дон Диспейн, „The clash of civilizations and the remaking of world order“ от Самюъл Хънтингтън, „The dough of America is rising in me“ от Атанас Славов, „The gateway states: New Jersey. New York“ от Сиймър Фрийдгууд и редица други.

По изложба „Америка на Атанас Славов“ работи екип от библиотекари и специалисти, като съставител на библиографията е Стефка Захариева, а графичният дизайн на плаката е на Георги Младенов.

Автор:
Център за книгата
Публикация:
18.01.2024 г. 15:34
Посетено:
240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38407-izlozhba-amerika-na-atanas-slavov