Изложби

Фондация за изкуство "Йордан Петков" и галерия "Ларго" представят едновременно четири изложби в Нови Пазар

Пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна гостува на ОХГ „Петър Персенгиев“ - Нови Пазар, 18.01. – 13.02.2024

Фондация за изкуство "Йордан Петков" и галерия "Ларго" представят едновременно четири изложби в Нови Пазар: 2
Автор Светослав Косев
Фондация за изкуство "Йордан Петков" и галерия "Ларго" представят едновременно четири изложби в Нови Пазар: 3
Автор Олег Денисенко
Фондация за изкуство "Йордан Петков" и галерия "Ларго" представят едновременно четири изложби в Нови Пазар: 4
Автор Калоян Илиев-Кокимото

Фондация за изкуство "Йордан Петков" и галерия "Ларго" представят едновременно четири изложби в Нови Пазар

Още в първите дни на новата 2024 година изложбата на Международен Екслибрис Конкурс Варна подновява своето пътуване, а първата спирка е Общинска художествена галерия „Петър Персенгиев“ в град Нови Пазар. Стартът на петото издание на пътуващата изложба беше даден през септември 2023 година с гостуване на Филиала на НХА в Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. През октомври експозицията беше показана в НУИ „Добри Христов“, Варна.

От 18 януари 2024 изложбата със селектираните творби ще радва жителите и гостите на Нови Пазар. Пътуването на конкурсната изложба се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура чрез програма „Разпространение“.

Любезните домакини от общинска галерия „Петър Персенгиев“ предоставиха на организаторите галерия "Ларго" и Фондация за изкуство „Йордан Петков“ за един месец всичките си свободни зали. С този жест те си осигуриха възможността да бъдат домакини не на една, а на цели четири изложби графика. Освен експозицията със селектираните творби от пети Международен Екслибрис Конкурс Варна, гражданите на Нови Пазар ще имат възможността да видят и втора изложба с избрани творби от четирите предишни издания на конкурса.

Третата изложба, която ще бъде експонирана, е самостоятелна изложба графика на победителя в третото издание на конкурса, великолепният украински художник Олег Денисенко. Експозицията, озаглавена „Иска ми се да можех да летя“ варненци имаха възможност да видят през 2021-ва, а сега това ексклузивно право ще имат посетителите на ОХГ „Петър Персенгиев“.

Особено внимание и интерес ще предизвика четвъртата предвидена в амбициозната програма изложба. Това е самостоятелната изложба графика с добавена реалност „Божествена комедия“ на търновския художник Светослав Косев. Уникалният проект, иницииран от галерия "Ларго", беше посветен на 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери и се проведе под патронажа на Почетния консул на Република Италия във Варна през 2021 - годината на Данте. Светослав Косев създава тази изключителна серия литографии, вдъхновен от безсмъртната творба на италианския поет, в партньорство с двама свои колеги. Симеон Желев е автор на калиграфията, чрез която стихове на Данте са изящно вписани в литографските композиции на Косев. Атанас Марков е автор на приложението за добавена реалност, чрез което творбите „оживяват“ на екраните на мобилните устройства.

Изключително амбициозният проект на Фондация за изкуство „Йордан Петков“, представящ едновременно четири изложби графика, ще остане на вниманието на публиката в Нови Пазар цял месец до 13 февруари 2024 година. След това изложбата на Варненския екслибрис конкурс ще отпътува за Шумен, където ще гостува за първи път на студентите в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година и има пет издания. До 2021-ва година организатор е Арт Галерия "Ларго", а от 2022-ра тази роля поема Фондация за изкуство „Йордан Петков“. От първото си издание до сега конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Пътуващите изложби на конкурса през 2023 и 2024 година се провеждат с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.


 Нели Вълчева, Изпълнителен директор
Международен Екслибрис Конкурс Варна

 

Автор:
Публикация:
17.01.2024 г. 16:39
Етикети:
Международен Екслибрис Конкурс Варнагалерия "Ларго"
град Нови Пазар
ОХГ „Петър Персенгиев“
Фондация за изкуство "Йордан Петков"
четири изложби графика
Посетено:
244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38403-fondatsiya-za-izkustvo-yordan-petkov-i-galeriya-largo-predstavyat-ednovremenno-chetiri-izlozhbi-v-novi-pazar