Изложби

Атанас Миланов: "Вечерно пътуване с трамвай 22 – Прага"

Фотоизложба в Чешки център София

Атанас Миланов: "Вечерно пътуване с трамвай 22 – Прага"
Фотоизложбата „Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага“ на Атанас Миланов

Всяка приказка започва с „Имало едно време ...“, но и в ежедневието ни има едно време, което сърцето на всеки от нас намира за специално и необикновено.

Откриването на фотоизложбата „Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага“ на Атанас Миланов ще се състои на 16 януари 2024 г. от 18:00 ч. в Чешки център София. Това е първата самостоятелна фотоизложба за младия фотограф, който лично ще присъства и ще ни разкаже за проекта си и първото събитие за чешката културна институция през новата година.

Има моменти, когато градът потъва в блажен сън и нощни трамваи кръстосват тихите му улици с вълшебни светлини, нашепващи пожелания за лека нощ.

Авторът ни разказва за тези необикновени моменти чрез снимки, направени по емблематичния маршрут на трамвайна линия 22. Той пресича центъра на Прага и се изкачва до Пражкия замък и нататък до Брженовския манастир. Принадлежи към най-известните маршрути на столицата.

Фотоизложбата представя повече от 22 кадъра, заснети от над 22 локации по маршрута на трамвай 22. Чрез използвания режим на снимане с дълга експозиция във фотографиите са уловени архитектурни забележителности от различни епохи като част от статична и заспиваща в черно-бяло заобикаляща среда. В контраст с нея изпъкват цветните линии, създаващи усещане за динамика и приказност, образувани от движението на последните за вечерта трамваи, прибиращи сънливи пътници.

Изложбата е своеобразен фоторазказ, в който всяка снимка е стъпка от разходка, която помним или тепърва ще преживеем в един от най-красивите градове на света - Прага.

Атанас Миланов обича да мечтае и изследва света около себе си. Често го идеализира и търси приказната му страна. С качествата, които придобива от Националната художествена академия в София и усъвършенства през годините, днес той ни разказва за една негова голяма любов - Прага, която вижда по необикновен начин.

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
10.01.2024 г. 11:11
Етикети:
Чешки център Софиясамостоятелна изложбафотография
Атанас Миланов
фотоизложба „Вечерно пътуване с трамвай 22 - Прага“
Посетено:
252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38367-atanas-milanov-vecherno-patuvane-s-tramvay-22-praga