Изложби

"Фигура и пространство" - изложба на Ирена Димитрова и Кремена Николова

10 януари - 9 февруари 2024 г., галерия „Юка“ - Варна

Ирена Димитрова и Кремена Николова с изложба "Фигура и пространство" в началото на новата година

Изложбата „Фигура и пространство“ на Кремена Николова и Ирена Димитрова продължава серията съвместни изяви на двете художнички. Техният първи проект бе вдъхновен от природния пейзаж (“Началото на есента“). Сега след празниците, веселието, подаръците и шарените светлини, те отправят поглед към човека и неговото съществуване, без много цветове, вглъбени в неговото лично пространство.

В новия проект те „изследват“ отношенията между човека и природата, културата и технологиите, както и вътрешният свят на „хомо сапиенса“. Художничките насищат пространството около фигурите с универсални символи и фантазийни образи основно в монохромни цветове. 

Работите са изпълнени предимно в техниките на туша и акварела, като според авторките, те най-добре отговарят на проектния замисъл. Ирена Димитрова представя и няколко фотографии, в които отправна точка са част от нейните рисунки в изложбата.

Изложбата „Фигура и пространство“ ще се открие на 10 януари – сряда, от 18:30 часа, в галерия „Юка“ – ул. „Васил Друмев“ № 23. Тя ще продължи до 9 февруари 2024 г.

За художничките: Кремена и Ирена са възпитанички на Националното училище на изкуствата "Добри Христов" Варна от випуск 1999 г. Ирена Димитрова е завършила 2015 г. "Живопис и нови медии" във Висше училище по изкуства и дизайн Саар в Саарбрюкен, Германия и докторска степен по изкуствознание от Института за изследване на изкуствата към БАН през 2017 г. 

Кремена Николова е завършила Пространствено оформление през 2007 г. във Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър", където е работила като асистент няколко години, след което е работила дизайнер на свободна практика. От няколко години тя се завръща към изобразителното изкуство и започва активно да рисува и участва в културния живот на България.
И двете художнички са участвали в много изложби в страната и града си.

Автор:
Организаторите
Публикация:
06.01.2024 г. 16:12
Етикети:
Кремена НиколоваИрена ДимитроваизложбаВарна
"Фигура и пространство"
галерия „Юка“
Посетено:
209
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38349-figura-i-prostranstvo-izlozhba-na-irena-dimitrova-i-kremena-nikolova