Изложби

"Хуморът и сатирата през очите на габровци" - Общностно курирана изложба

27 декември 2023 - март 2024 г., Музей на хумора и сатирата - Габрово

"Хуморът и сатирата през очите на габровци" - Общностно курирана изложба: 2
Среща, общностно куриране
"Хуморът и сатирата през очите на габровци" - Общностно курирана изложба: 3
Тодор Колев, 2017, автор Халит Куртулмуш - Айтослу
"Хуморът и сатирата през очите на габровци" - Общностно курирана изложба: 4
Притчата, автор Вълчан Петров
"Хуморът и сатирата през очите на габровци" - Общностно курирана изложба: 5
В народното събрание, автор Тодор Цонев
"Хуморът и сатирата през очите на габровци" - Общностно курирана изложба: 6
Предизборната платформа на г-н Балкански, автор Тодор Цонев
"Хуморът и сатирата през очите на габровци" - Общностно курирана изложба: 7
Думба лумба шикалка, автор Кеазин Исинов

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Хуморът и сатирата през очите на габровци"

Общностно курирана изложба

На 27 декември от 16:00 часа в зала 6 на реновирания трети етаж на Музея на хумора и сатирата се открива изложбата "Хуморът и сатирата през очите на габровци". Тя е опит за публично споделяне на вижданията и ценностите на една местна общност чрез създаване на временна изложба с произведения от колекцията на Музея. В нея участниците, в ролята на куратори, изразяват своите разбирания за ролята на сатирата като морален коректив на обществото и властта.

В рамките на откриването с хумористичен репертоар ще участва вокална група „Надежда” към Дружеството на инвалидите – Габрово. Събитието се реализира в рамките на проект „Адресът на сатирата – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането ѝ в реновирани пространства в Музея”, финансиран по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, съфинансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Тази изложба се основава на принципите за работа с общности и въвличане на посетителите в работния процес в културните институции. Целта на това отваряне на Музея към неговата публика е да разшири диалога с местната общност. Тази диалогичност е опит експозиционните пространства да се превърнат в още по-гостоприемни и достъпни за габровци и в същото време цели обогатяване на програмата с идеи и креативност, чрез които участниците представят себе си и своя коментар за културното наследство на габровския хумор и сатира.

Богатият опит на партньорите от Норвежкия университет за зелено развитие Høgskulen for Grøn Utvikling даде добра основа за превръщане на гражданите от пасивно възприемащи музейния разказ в “създатели" чрез изкуството на едни по-различни и вдъхновени от опита на общността истории. Процесът по куриране на тази изложба е добра основа за разработване на практически модел за работа с различни групи от обществото, в това число и общности в неравностойно положение - процес, водещ към тяхното приобщаване и превръщане в пряк участник в дейността на нашите музейни институции.

В резултат на тази съвместна работа се роди изложба, чиито куратори са членове на Клуба на инвалида в Габрово - едно ново изживяване за посетителя, което намига с лека ирония към ценностите на нашето общество, към това кое е важно и дали обществото ни расте интелектуално с необходимата скорост.

По време на сътрудничеството на екипа на Музея с общността, участниците показаха несломим дух и доказаха, че въпреки трудностите на съдбата, габровци никога не губят чувството си за хумор - защото той е най-добрият лек!

Изложбата продължава до месец март 2024 година.

Активни участници в общностното куриране:

Васил Грънчаров
Дафина Берова
Красиана Любенова
Нейко Камбуров. 
Нина Димитрова
Пенка Гатева
Станка Ангелова
Теменуга Цонева

Подкрепа от екипа на Музея:

Димка Колева
Драгомила Дойкин
Ивелина Ангелова
Светлана Михайлова

Консултант:

Цветелина Христова
Изследовател в областта на дигиталните технологии, с опит в неформално образование и работа с общности, преподавател в департамента Изкуства, медии и технологии към университета в Саутхамптън.

Методолози:

Йохан Барстад
Рис Евънс
Преподаватели в Норвежкия университет за зелено развитие Høgskulen for Grøn Utvikling, партньор на Музея по Проекта.

 

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
23.12.2023 г. 11:41
Етикети:
ГабровоМузей на хумора и сатирата
Общностно курирана изложба
"Хуморът и сатирата през очите на габровци"
Посетено:
404
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38322-humorat-i-satirata-prez-ochite-na-gabrovtsi-obshtnostno-kurirana-izlozhba