Изложби

Усмихнете се до уши за Коледа

На Игнажден се открива единствената по рода си изложба на усмивки – български арт наив

Усмихнете се до уши за Коледа: 1
Стела Стефанова
Усмихнете се до уши за Коледа: 2
Петър Димов
Усмихнете се до уши за Коледа: 3
Росен Рашев-Рошпака
Усмихнете се до уши за Коледа: 4
Мариела Димитрова-Мара
Усмихнете се до уши за Коледа: 5
Пепа Матеева
Усмихнете се до уши за Коледа: 6
Георги Панов
Усмихнете се до уши за Коледа: 7
Ради Неделчев

◊ ПОКАНА

Усмихнете се до уши за Коледа

Днес, на Игнажден се открива единствената по рода си изложба на усмивки – български арт наив от колекциите на двама запалени любители: Даниела Осиковска и Любен Дилов-син. Посланието на събитието е пожелание от сърце за една по-лека, доброслучваща и съграждаща година. Експозицията е посветена на българските художници и ваятели, които творят в този непосредствен жизнеутвърждаващ стил.

В двете зали на Ателие 28 и офиса на списание LÉuropeo на столичната улица „Ангел Кънчев“ ще намерите над 60 произведения на 47 автори, както класици на този стил, така и съвременници. Представени са някои от изявените творци, включени в книгата „Съвременни български наивисти“ с предговор на Ружа Маринска и нови открития от последните години, които тепърва ще стъпят в галериите. До Коста Форев, Йошката, Ради Неделчев, ранна творба на Димитър Вецин можете да видите изявени действащи артисти като Стоян Божкилов, Петър Димов и Мара, допълнени от изгряващи звезди Стела Стефанова и Пола Попова и новаци като Пепа Матева и Николай Гълъбов.

Изложбата ще може да се види от 20 декември 2023 до края на януари 2024 г.

За балансирана, създаваща и полетна година на всички!

..............................................................

Допълнителна информация:

Контекст: Следвайки засилващия се интерес към арт наив изкуство в България и на световната сцена, в последните години в страната бяха организирани няколко събития с фокус наивизъм. След откриването на единствената музейна експозиция наивизъм в общинската галерия в Белоградчик през 2019 г., Биенале НАИВ България 2021 и 2023, с участието на над 600 творби на артисти от 47 страни от всички континенти. Произведенията бяха оценени от международно жури, оглавявано от доц. Ружа Маринска и Аделина Филева. Първи и втори Международен Салон НАИВ през лятото на 2021 и 2022 с физически изложби с по 300 творби от европейски арт наив автори. През май 2022 в София, с помощта на Национален Фонд Култура се състоя за първи път в страната майсторски клас на известен наивистичен творец - Ян Глозик от Ковачичката школа наив в Сърбия. Излезе от печат единствената съвременна книга за арт наив в страната. Създаде се Асоциация на творците в този стил, която планира своите изложби в 4 града в България за 2024 г.

 

За наивистичното изкуство:

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност.

В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

 

Автор:
Даниела Осиковска
Публикация:
20.12.2023 г. 16:34
Етикети:
Любен Дилов-син
български арт наив
изложба на усмивки
Даниела Осиковска
Посетено:
375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38310-usmihnete-se-do-ushi-za-koleda