Изложби

Български художници, образовани в европейски академии, в новия календар на Градската художествена галерия - Варна

Календарът включва знакови произведения от музейния фонд на Варненската галерия, сред чиито автори са едни от най-ярките художници от първата половина и средата на ХХ век

Български художници, образовани в европейски академии, в новия календар на Градската художествена галерия - Варна

Български художници, образовани в европейски академии, в новия календар на Градската художествена галерия - Варна

В последните дни на тази година Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, продължава традицията си да представя в календар забележителни произведения от своя музеен фонд. Изборът на екипа на Галерията за 2024 година е да фокусира вниманието на ценителите върху изкуството на български художници, които са придобили своето академично образование в Европа.

В първите три десетилетия на ХХ век българското изкуство жадно приема импулсите на европейските художествени процеси и интерпретира по свой начин и в своя национален контекст отношението към света и пластическия език на реализма, импресионизма, символизма и сецесиона, на сезанизма и експресионизма. Най-добрите български художници тогава се образоват в големите художествени центрове на Европа – Париж, Мюнхен, Рим, Берлин, Виена, Дрезден, Торино. Те пътуват по целия свят, участват в големите изложби в Западна Европа и носят благотворни влияния в българското изкуство.

Включените в настоящия календар художници са сред най-значимите имена, образовани в европейски академии и утвърдили се в българското изкуство през първата половина на ХХ век – изключителните импресионисти Никола Танев и Елисавета Консулова-Вазова, безспорният класик на морския пейзаж Александър Мутафов, авторитетният академичен реалист Цено Тодоров, блестящият живописец и последовател на френския фовизъм Бенчо Обрешков, забележителните, възпитани в принципите на модерната естетика, Вера Недкова и Бронка Гюрова.

Една от най-ярките творби в постоянната експозиция “Момиче с червена шапка” на Бенчо Обрешков (1899–1970), създадена през 1951 г., е на корицата на изданието. Включени са още “Двоен портрет” от 1905 г. на Александър Мутафов (1879–1957), “Пейзаж от Балчик” от 1940 г. на Бронка Гюрова (1910–1995), “Карловски двор” от 1942 г. на Никола Танев (1890–1962), “На работа” от 1928 г. на Елисавета Консулова-Вазова (1881–1965), “Портрет на момиче” от 1913 г. на Цено Тодоров (1877–1953) и “Пейзаж – Родопи” от 1969 г. на Вера Недкова (1906–1996).

Повече за авторите и творбите можете да откриете във Фейсбук страницата на Градската художествена галерия - Варна.

Календарът на Градската художествена галерия - Варна, е със съставител екипа на Галерията, редактор Нина Локмаджиева, репродукциите са работа на Александър Николов, а дизайнът е на Александър Калудов от Нира Комюникейшънс. Реализира се с подкрепата на онлайн изданието за култура www.ArtVarna.net.

Стенният календар може да се закупи от щанда в ГХГ – Варна, който работи от 9:30 до 17:30 ч. всеки ден без неделя. На щанда на ГХГ - Варна се предлагат още специализирани издания за изкуство, каталози от изложби, монографии, картички и магнити и малки календарчета с репродукции на произведения от фонда на ГХГ-Варна, които са стилна идея за празнични подаръци.

За контакти и поръчки на календари: тел. 052 612 363 или чрез съобщение във Фейсбук страницата на галерията: www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

___________________

Репродукции Александър Николов

 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
12.12.2023 г. 12:09
Посетено:
292
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38235-balgarski-hudozhnitsi-obrazovani-v-evropeyski-akademii-v-noviya-kalendar-na-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna