Изложби

"Наричайте ме УША". Ретроспективна изложба на Станка Цонкова – Уша

12 декември 2023 – 4 февруари 2024, Софийска градска художествена галерия

"Наричайте ме УША". Ретроспективна изложба на Станка Цонкова – Уша: 1
От серията "Моите сватби", (с дядо ми), 1996, сребърна черно-бяла фотография, 42x60 cм.
"Наричайте ме УША". Ретроспективна изложба на Станка Цонкова – Уша: 2
Паднал ангел, 42x60 cм, 1996, сребърна черно-бяла фотография

◊ ПОКАНА

 Софийската градска художествена галерия
представя

"Наричайте ме УША"

Ретроспективна изложба на Станка Цонкова – Уша

12 декември 2023 – 4 февруари 2024
Откриване на 12 декември, вторник, от 18:00 ч. 

Куратор: Вера Млечевска

За онези, които преживяват света през изкуството, няма начална и крайна точка на тяхното пътуване. Станка Цонкова – Уша започва с класическа черно-бяла фотография през 1974 г. и преминава всички възможни граници на тази медия. Нейната фотография е нейния поглед, нейните ръце потопени в процеса, нейното докосване на хартията, нейната игра с химията.

Творчеството ѝ е отражение на емоционални полети и болезнени падания, лутания, търсене на себе си и „взиране в лицата, зад които се крият приятелите“. Макар Уша да участва активно в художествения живот докъм 90-те години, тя често е била сама – твърде експериментална за фотографите и чужда на художниците. Нейният талант, обаче, не е останал незабелязан и през 1986 г. е отличена с голямата награда на фестивала в Роаян, Франция, в раздел Salon International of the Research Photography, впоследствие – през 1989 г. е отличена с голямата награда на същия фестивал, а през 1990-та участва във Фото фестивала, Хюстън, САЩ.

В man’s world жените в изкуството плащат висока цена, особено когато животът избира вместо тях. И така, Уша се скрива от сцената задълго. Япония е островът на съзерцанието и смирението за Уша, където я отвежда приятелството ѝ с Ейко Хосое. По негова покана тя прави изложба в галерия Шадай в Политехническия университет на Токио. От това сътрудничество произлиза проектът „Прегръдка-Каменни Градини“ от 2003 г., вдъхновен от книгата на Хосое “Embrace”, от каменните пластики на Исаму Ногучи и японските дзен каменни градини. Проектът е отличен със стипендия на Японската фондация и показан на триеналето на изкуството Echigo Tsumary през 2006-та. Двайсет години след създаването му бе показан в изложбата "Вълна отнесе стъпка в пясъка" в Топлоцентрала в София.

С изложбата „Наричайте ме Уша“, авторката споделя за пръв път с публиката нейното творчество през различните ѝ творчески етапи от последните 50 години, което не спира да вдъхновява и до днес.

...............

Изложбата е осъществена от фондация „Изкуство – дела и документи“ по проект “Социалният живот на изкуството”, финансиран от НФК по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" и в партньорство със Софийската градска художествена галерия.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
10.12.2023 г. 13:24
Посетено:
715
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38219-narichayte-me-usha-retrospektivna-izlozhba-na-stanka-tsonkova-usha