Изложби

Изложба “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели” в Градската художествена галерия - Варна

Експозицията отбелязва годишнината от първата изява на обединението на художници от морския град, знаково за периода на промените от втората половина на 90-те години на ХХ век

Изложба “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели” в Градската художествена галерия - Варна: 1
Ангел Ангелов
Изложба “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели” в Градската художествена галерия - Варна: 2
Веселин Марков Димов
Изложба “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели” в Градската художествена галерия - Варна: 3
Явор Цанев
Изложба “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели” в Градската художествена галерия - Варна: 4
Владо Иванов
Изложба “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели” в Градската художествена галерия - Варна: 5
Илия Янков

Изложба “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели” в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя една изложба, която се вглежда в процесите в българските визуални изкуства от периода на големите промени, настъпили през деветдесетте години на ХХ век, и тяхното продължение в началото на ХХІ век.  “25 години клуб "Вар(т)на" и приятели” събира заедно автори, които са били част от знаковото обединение на художници "Вар(т)на" или са били близки до идеите на клуба и са се включвали в изложбите. Клубът е основан от Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев – едни от пионерите на новите художествени форми в българското изкуство.

Всички участници в изложбата са били сред авторите на изложбите, организирани от клуба през 1998, 1999 и 2001 г. Сега всеки един от тях е избрал как да се впише в експозицията, отбелязваща четвърт век от първата изложба. Има и творби от онези паметни години, има и съвсем нови работи, а знаменателно точно на същото място, където е бил и по време на първата изложба, стои един от прословутите танграми на Владимир Иванов.

Авторите в юбилейното събитие са Ангел Ангелов, Ангел Атанасов, Валери Чакалов, Веселин Димов, Веселин Костадинов, Веселин Начев, Виктор Петков, Гаро Кешишян, Дан Тенев, Драгомир Христов, Ефросина Пенева, Иван Минчев, Иван Русев, Илия Янков, Илиян Лалев, Кирил Златков, Мария Зафиркова, Моника Роменска, Недко Буцев, Орлин Дворянов, Петър Костадинов, Росен Радоев, Руслан Даскалов, Сашо Анастасов, Свилен Стефанов, Стефан Божков, Стефка Георгиева, Цветан Кръстев, Явор Цанев.

За замисъла на юбилейната изложба проф. Владимир Иванов споделя пред Нина Локмаджиева:

“С тази изложба ние обръщаме поглед назад, за да констатираме три неща. Първо, това, което беше наричано неконвенционално изкуство през 80-те и 90-години, днес е просто изкуство - отпаднало е определението. Второто е, че събираме художници, които сме канили за нашите изложби “Вар(т)на и приятели” и можем да се огледаме 25 години по-късно. Защото това, което беше не съвсем прието през 80-те и 90-те години, което всъщност е залогът на цялото ни творчество, в момента е без определение, защото то е просто изкуството на България в 2023 г. Третото е, че остаряхме - може би центърът на тежестта е някъде другаде и чакаме изкуствения интелект. Не, не е шега, изкуственият интелект се включва в композицията и тя става по-сложна, залозите са повече, така да се каже. Но това е изкуството и то винаги ще бъде по-богато от въображението. Разчитаме сега изложбата да бъде видяна от млади хора, които ще поемат щафетата по-нататък, тя е за тях. Какво искаме да предадем на младите? - любопитството и чувството за свобода.”

Клуб „Вар(т)на“ е замислен преди всичко като място за дискусии за съвременно изкуство и култура. Първите, присъединили се към клуба след неговото основаване в ателието на Веселин Димов през 1996 г., са варненските художници Ангел Ангелов и Бранимир Антонов. След тях идват Явор Цанев, Росен Радоев, Иван Русев, Стефка Георгиева, Петър Костадинов и други. С времето обединението започва да участва активно в художествения живот на морската столица и страната с експозиции и кани още художници да се включат в неговите проекти.

В сборника “Българското изкуство през 90-те години между традициите и иновациите” със съставители проф. Чавдар Попов, проф. Свилен Стефанов, за “Вар(т)на” е записано:

“Като цел на това художническо сдружение те определят отграничаването на свободно от всякакви зависимости пространство за обмен на идеи, творчески концепции и създаване на изкуство, съпричастно на днешния ден на човечеството и в същото време дълбоко проникнато от изначалните въпроси за света около нас и нашето място в него. Творчество - “резултат на  определено органично развитие, лишено в значителна степен от съблазните на атракцията и самоцелния абсурд, но печелещо откъм проблематичност и реална дълбочина на посланието “ (Чавдар Попов). Клубът се опитва да “проповядва най-общо забравената идея, че концептуалната практика в изкуството все пак е въвеждане на метафизично отношение в баналната реалност, че тя е по-скоро от потенциално ясновидски тип, отколкото рационализираща скука” (Руен Руенов).”

„25 години клуб Вар(т)на и приятели“ се организира с финансовото съдействие на дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Изложбата ще бъде експонирана от 8 декември 2023 до 31 януари 2024.

На 9 декември, събота, в рамките на паралелната програма на събитието, от 11:00 до 12:30 ч., теоретиците и художници Орлин Дворянов и Илиян Лалев ще изнесат в Градската художествена галерия на Варна, лекции, посветени на „Вар(т)на“. В 13:30 ч. ще започне кръгла маса по темата, която ще засегне и въпроса за ситуацията в съвременното изкуство.

Откриването е на 8 декември 2023 година от 18:00 часа в Градската художествена галерия – Варна, на ул. "Л. Каравелов" 1

Работното време на Градската художествена галерия - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

..............................................................

На снимките: творби на участници в изложбата „25 години клуб Вар(т)на и приятели“.
Снимки: Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
08.12.2023 г. 13:37
Посетено:
362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38209-izlozhba-25-godini-klub-var-t-na-i-priyateli-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna