Изложби

"Разпад" | Изложба на Дейвид Тадесе

5 декември - 12 декември 2023, Културно пространство Бобина - София

"Разпад" | Изложба на Дейвид Тадесе

Разпад | Изложба на Дейвид Тадесе

5 декември - 12 декември 2023
Културно пространство Бобина
София, ул. „Триадица" 5А

На 5 декември от 18ч. в културно пространство „Бобина" се открива първата самостоятелна изложба на младия български съвременен артист Дейвид Тадесе. Експозицията е озаглавена „Разпад" и обединява над 20 творби, които се занимават с темите за неминуемото нарушаване на целостта и реда и възможното преподреждане на елементите. Авторът експериментира както с различни техники и формати, така и с разнородни източници на вдъхновение – от класическите изобразителни похвати до африканските племенни украси и символи.

Подборът и подредбата на работите е дело на кураторките на проекта Биляна Токмакчиева и Бояна Райчева. Изложбата е част от усилията на културно пространство „Бобина" да насърчава млади артисти и да подпомага развитието на артистичните микрообщности в София, като им предоставя терен и поводи за срещи.

Дейвид Тадесе е завършил Графика в НУИИ „Илия Петров“ и специалност Живопис в Националната художествена академия, където следва и магистратура. В момента работи с изключително разнообразни материали – акрилни бои, латекс, спрейове, шаблони, въглен върху хартия, дърво, стъкло. Не се страхува да експериментира с текстурите и цветовете и успява да ги управлява със забележителна категоричност и смелост. Стилът му, макар и в процес на динамично и особено интензивно развитие, несъмнено е разпознаваем. Издължени тела, представени графично, заобиколени, понякога и пронизани, от ярки петна чист цвят – оранжево, зелено, розово и черно. Цветовете, както и донякъде декоративните елементи идват сякаш право от африканската традиция и това, разбира се, не е случайно. Дейвид изследва културно наследство, с което е и семейно свързан – тръгва от етиопските си корени, за да изведе образите от маските и племенните украси до формите, които виждаме в авторските му работи.

Биляна Токмакчиева завършва бакалавърска степен по живопис в НХА, като преди това има двоен бакалавър по Политически науки и международни отношения и Бизнес стратегия от Американския Университет в Благоевград. Тъй като вярва, че за да достигне до нови, непредставяни вече открития, артистът трябва свободно да играе и експериментира с материали и техники, основава The Artist at Play – общност, която да стимулира младите артисти да излязат от зоната си на комфорт.

Бояна Райчева е артист, куратор и маркетинг специалист. В момента следва специалност Живопис“ в НХА, като има и бакалавър по Международни отношения и политически науки от Университета в Малмьо, Швеция. Водена от желанието си да помага на млади и талантливи артисти да се изявяват, става част от общността The Artist at Play.

_______________

За повече информация:
Надежда Московска
nmoskovska@gmail.com

Автор:
Надежда Московска
Публикация:
02.12.2023 г. 14:35
Етикети:
Изложба
Бояна Райчева
Биляна Токмакчиева
Културно пространство Бобина - София
Дейвид Тадесе
"Разпад"
Посетено:
328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38155-razpad-izlozhba-na-deyvid-tadese