Изложби

Изложба "От Икар до космическия туризъм“

1 декември 2023 – 17 януари 2024 г., Библиотека на Нов български университет

Изложба "От Икар до космическия туризъм“

◊ ПОКАНА

Изложба "От Икар до космическия туризъм“

Стремежът на човечеството да покори безкрая на небето и познае тайните на Космоса датира от дълбока древност. Една от най-красивите и трагични антични легенди е за талантливия атински майстор Дедал, който изработва за себе си и сина си Икар криле от пера, залепени с восък. Последният увлечен от порива си към необятния небесен безпредел и заслепен от блясъка на слънцето започва да лети все по-нависоко, което предопределя гибелта му. Слънчевата топлина разтопява крилата му и той пада в морето, като името му се превръща в символ на вечния устрем на човечеството на цената на всичко да преодолява собствените си граници в името на идеала на недостижимото си съвършенство.

Изложбата „От Икар до космическия туризъм“ е посветена на визионерството, историята и постиженията на световната авиация, астрономия и космонавтика – от античната митология до наши дни. Днес небето не е само „метафорична родина“ на мечтателите и поетите, нито Космосът – пространство достъпно единствено за експертизата на учените и отлично подготвените физически и ментално космонавти. Да летим със самолет и до най-отдалечената точка на света е вече ежедневие, а са факти и първите полети с космически туристи. Говори се, че в скоро време човешкият крак ще е стъпил не само на Луната, но и на Марс, като това ще бъде само първата по-сериозна крачка към колонизирането на Космоса и усвояването на безкрайните му ресурси. Специален акцент в събитието е поставен и на българското място и участие в глобалното историческо развитие на въздухоплаването и космонавтиката.

Изложбата „От Икар до космическия туризъм“ се организира по повод 120 години от първия в историята на човечеството успешен контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха, осъществен от легендарните американски пионери на световната авиация - братята Орвил и Уилбър Райт (17 декември 1903).

Изложбата от книги, статии и аудиовизуални документи включва документи, които са част от традиционните и електронни колекции на Библиотеката. Към изложбата е съставена библиография и всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 17 януари 2024 г. В избраната библиография има 86 библиографски описания и съдържа препратки към съдържания на книги в библиотечния каталог на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от колекциите „Academic Search Complete“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO, ScienceDirect, Central аnd Eastern European Online Library (CEEOL), Emerald, Taylor & Francis eBooks, WARC, документи с открит достъп от CORE, De Gruyter: Open access и SpringerOpen.        

Сред изложените документи са книгите: „Астрономията - минало, настояще и бъдеще“ от Диана Кюркчиева, „Въведение в космонавтиката“ от Гаро Мардиросян, „Въздушната мощ на Царство България“ от Димитър Недялков, „Космос: Вселената в снимки“ от Джон Глен, „Космос, екология, сигурност“ от Петър Гецов, „Полети: Записки на космонавта“ от Георги Иванов, „Тъканта на космоса: Пространство, време и текстура на реалността“ от Брайън Грийн, „Юрий Гагарин: Истината зад легендата“ от Джейми Дорън и Пиърс Байзъни, „Astronomy: Journey to the cosmic frontier“ от Джон Фикс, „Astronomy: The evolving universe“ от Майкъл Зейлик, „The aesthetics of atmospheres“ от Герно Бьоме и други.

По изложба „От Икар до космическия туризъм“ работи екип от библиотекари и специалисти, съставител на библиографията е Пенка Караиванова, библиографски редактор е Светлана Иванова, графичен дизайн на плаката – Георги Младенов и текст - Васил Димитров.  

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
01.12.2023 г. 15:25
Етикети:
Георги Ивановизложба от книгиБиблиотека на НБУНБУ
Джейми Дорън
Брайън Грийн
Петър Гецов
Джон Глен
Димитър Недялков
Гаро Мардиросян
Диана Кюркчиева
Посетено:
304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38145-izlozhba-ot-ikar-do-kosmicheskiya-turizam