Изложби

"Преминаване" - изложба на Иван Б. Иванов (1933 – 2023)

7 декември 2023 – 15 януари 2024, СБХ – зала „Райко Алексиев“

◊ ПРЕМИНАВАНЕ. ИВАН Б. ИВАНОВ (1933 – 2023)

  • Графичното творчество на Иван Б. Иванов ще бъде представено в зала „Средец“ на Министерството на културата от 4 до 15 декември 2023 в изложбата „Отпечатъци“.
  • При откриването на изложбата в зала „Райка Алексиев“ ще бъде представено монографичното издание „Иван Б. Иванов. Живот и творчество“.

+++

Наскоро напусналият ни художник Иван Б. Иванов (1933 – 2023) подготвяше изложбата за своята 90-годишнина. За неговата отличителна жизненост и дългогодишна отдаденост на изкуството изглежда странно, че не успя да дочака нейното откриване.

В „Преминаване“ са представени живописни творби, само част от богатото творчество на автора. През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури.

Документалната част на експозицията проследява пътя на артиста през превратностите на времето и пространството.

+++

 „Иван Б. Иванов е голямо име в българското пластическо изкуство, с огромно творчество в различни области – живопис, графика, монументални изкуства. През годините той е изявил и наложил свой стил във всички тези форми – едновременно синтетичен и експресивен. От 1960-те години до днес той е активен участник в художествения живот не само като автор на значими произведения, но и като преподавател и обществен деец. Неговите творби, възникнали на базата на усвояване на модерния визуален език на ХХ век, са неделима част от българската школа. В същото време, показвайки нейните достижения и особености, те носят послания с общочовешко значение, което ги прави отворени към другите култури и светове.“
~ Ружа Маринска

За автора

Иван Б. Иванов е роден в село Медовина, Търговищко, през 1933. Завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис“, при проф. Дечко Узунов в неговия т. нар. златен випуск. Близък приятел с Христо Явашев, Марин Върбанов, той е изразител на влиянията и постиженията на един незапомнено силен период в българското изкуство.

В живописта си тръгва от естетиката на германските експресионисти, чрез силна и категорична форма и цвят постига пластични постижения с ярка художествена образност. В областта на портрета е следовник на преподавателя си Дечко Узунов. „Когато правя портрети, казва художникът, освен всички изисквания за едно съвременно художествено произведение иска ми се да надникна в душата на портретувания. Всеки човек е един отделен свят. Идва отнякъде и отива нанякъде. Моята среща по неговия път следва да е едно откровение.“

В областта на абстракцията Иван Б. Иванов постига експресивна изразителност, борави с геометричните форми в диапазона на импровизацията с характерна за стила си сила. Работи в областта на графиката и рисунката.

В областта на монументалните изкуства в творчеството на Иван Б. Иванов се разгръща многообразие от техники и похвати за овладяване на пространството и задачите за синтез с архитектурата. Този най-силен период за българската  стенопис е видим в мозайката от Бузлуджа, фреското в библиотеката в Ловеч, писаните керамики от хотел „Добруджа“ в Албена, училище „Дружба“, културния дом в Добрич.

Творчеството на Иван Б. Иванов носи типичните белези на българската национална култура от един особено силен период, а с изразителната индивидуалност и високите си естетически достижения добива общочовешко значение.

+++

Още информация за изложбите, посветени на 90 години от рождението на Иван Б. Иванов, можете да намерите в публикацията на sbh.bg.

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
30.11.2023 г. 16:08
Посетено:
387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38137-preminavane-izlozhba-na-ivan-b-ivanov-1933-2023